MAXIKORFBAL 2009 - opět se dvěma týmy

David Konečný – Po, 29/06/2009 – 18:29

Letošní maxikorfbal v Českých Budějovicích náš oddíl okrášlil opět dvojnásobnou účastí. Za A-tým pravidelně nastupovali Anet, Janča K., Jíťa, Sekva, Honzík, Ondra, Šnév a Šuk. Za B-tým nastupovali převážně Anička, Bára, Katka Z., Brašule, Miňa, Vařa a Zdena. Pro nemoc nemohla jet původně nominovaná Marca a tak nám chybělo jedno děvče, které jsme museli vždy nějak doplnit z A-týmu nebo si prostě půjčit z jiných týmů. Na letošním maxikorfbale jsme si dělali ambice na medailové umístění s naším A-týmem (viz anketa). Ambice našeho B-týmu byly o poznání nižší, a to pro starší členy nezranit se a pro ty mladší získat zkušenosti. O tom jak to dopadlo se dočtete v článku.

PÁTEK
Už v pátek večer odcestovala do Budějovic první skupina z naší výpravy. Auta řídili Miňa a Ondra. S nimi cestovali Brašule, Šuk, Honzík, Katka Z., Bára, Jíťa. Prý jim celou cestu pršelo, a to velmi vydatně. Navíc šlo o dobu, kdy začínají prázdniny a většina lidí prostě někam jede. Takže už tato cesta byla sportovním výkonem. Co se dělo v pátek večer v Budějovicích Vám nepovím, neb jsem tam nebyl. Takže se ptejte zúčastněných, nebo prosím zúčastněné o doplňující komentáře. Zbytek týmu dorazil do Budějovic v sobotu ráno, když musel vyjíždět z Prostějova už v 5:30 - také sportovní výkon.

Maxikofbal se hraje tradičně ve dvou dnech. V sobotu se hrají převážně zápasy ve skupině a první kolo play-off. V neděli se pak hrají zápasy o umístění včetně finále. Ani letošní turnaj nebyl výjimkou. Hrálo se nejprve ve čtyřech skupinách po třech týmech. Z každé skupiny postoupily první dva týmy do play-off, které začínalo čtvrtfinálem. Poslední z každé skupiny odehrál zápasy ve skupině o 9.-12.místo. Ve skupině s naším A-týmem byla Kutná Hora a České Budějovice „B“. Náš B-tým měl ve skupině Prahu a Kolín.

SOBOTA
A-TÝM
Postup ze skupiny byl pro A-tým povinností, kterou bez problémů splnil už ve svém prvním zápase s Kutnou Horou, kdy jednoznačně zvítězil 14:6. Ve druhém utkání skupiny se naši hráči utkali s osudným soupeřem turnaje, a to Českými Budějovicemi „B“. I když tento tým nastupoval pod hlavičkou B-tým, tak za něj hrála řada hráčů s extraligovými i reprezentačními zkušenostmi z Budějovic (např. Veronika Candrová). Navíc byl tento tým doplněn reprezentantkou ČR Klárou Zábojovou ze Znojma. Do utkání jsme vstoupili velmi dobře a v poločase vedli 5:1. Konečný výsledek byl ale nakonec 8:8, a to hlavně zmateným a v běžném korfbalovém zápase nedovoleným prostřídáváním hráčů Českých Budějovic „B“. Toto střídání tak vyvedlo naše hráče z rytmu, že jsme nakonec byli rádi za remízu, neb v poslední minutě nedal hráč Budějovic penaltu.

Do čtvrtfinále naše Áčko postoupilo z 2.místa ve skupině, protože Budějovice „B“ zvítězily vyšším rozdílem nad Kutnou Horou než my. Naším prvním soupeřem v play-off bylo Brno „A“ a myslím, že to byl náš nejpovedenější zápas turnaje. Celé utkání jsme vedli a nedali Brnu šanci. Náš výkon byl koncentrovaný a měl jasný cíl. Nakonec naši hráči naprosto vyčerpaného soupeře porazili 10:6 a postoupili do nedělního semifinále.

B-TÝM
Pro Béčko by byl ohromný úspěch postup ze skupiny a nutno dodat, že od tohoto úspěchu nebyli daleko. V prvním zápase ve skupině totiž naši hráči remizovali s Prahou 9:9. Otázkou tedy zůstávalo, jaké příděly si Praha a naše Béčko odnesou ze svých zápasů proti Kolínu. Náš tým tento souboj o vyšší příděl vyhrál (tedy prohrál vyšším rozdílem, přesněji 2:14 s Kolínem, kdežto Praha jen 4:12) a tím pádem skončil třetí ve skupině a dostal se do bojů o 9.-12.místo.

K radosti většiny členů B-týmů se všechny další zápasy odehrály už v sobotu. Takže ve skupině o 9.-12.místo se náš tým postupně utkal s Havířovem (3:7), Kutnou Horou (11:10) a Mix týmem (2:7). Díky slavnému vítězství proti Kutné Hoře, kdy rozhodující koš proměnil po dvojtaktu Miňa, se naše Béčko dostalo na předposlední místo a skončilo celkově 11. a navíc si připsalo remízu s celkově pátým týmem turnaje, což ukazuje na možnou sílu Béčka. A to bylo nutné oslavit společně s postupem Áčka do semifinále.

Večer byl nejprve společný pro všechny účastníky turnaje. Sešli jsme se v místní restauraci U zelené ratolesti a zahnali žízeň nejen českobudějovickým budvarem, ale budějovickou kolou. Také jsme se nabaštili k prasknutí místními specialitami z grilu. V průběhu večera se objevil na stole i malý rautík v podobě zeleniny, ovoce, ale především pečené vepřové kýty, ze který si mohl každý odkrojit co hrdlo ráčilo. Kolem půlnoci se společnost rozdělila na spáče, tanečníky, karaokáře, milovníky a co já vím co ještě, protože já byl mezi spáč:-)

NEDĚLE
V neděli tedy do bojů zasáhlo jen naše Áčko. Semifinálovým soupeřem byl opět B-tým z Budějovic. Tentokrát se předem zakázalo jakékoliv libovolné střídání a hrálo se podle regulérních pravidel. Před utkáním všichni cítili obrovskou šanci si zahrát finále, a to hlavně vzhledem k faktu, že jsme se v semifinále vyhnuli dvěma favoritům, Kolínu a Budějovicím „A“. Vstup do zápasu byl skvělý a když přálo i štěstí při střelbě, tak náš tým vedl ve čtvrtině zápasu 3:0 a do poločasu se výsledek posunul na skóre 5:3. Ve druhém poločase nás opustila vysoká úspěšnost při střelbě a když se do našich řad vloudila nervozita, tak to soupeř využil k otočení skóre. Budějovice postupně dotahovaly a pár minut před koncem se dostaly do vedení 6:5. Naštěstí jsme velmi rychle vyrovnali na 6:6 a zápas se změnil v čekání na vítězný koš. Více štěstí měli nakonec Budějovičtí, kteří asi minutu před koncem dali poslední koš zápasu a postoupili do finále po výsledku 7:6.

Nezbývalo tedy, než hrát opět „jen“ o 3.místo, a to opět s Kolínem. Byl to vyrovnaný zápas, ze kterého jsem přece jen měl dojem, že Kolín chce to 3.místo více. Kolín si celý průběh zápasu udržoval 1-2 bodové vedení a pokud jsme přece jen skóre dotáhli, tak soupeř přidal velmi rychle další koš a vzal si vedení zpět. Z našich hráčů na hřišti i mimo něj bylo velmi znát zklamání z neúspěchu v semifinále, zvláště když bylo finále tak blízko. Konečný výsledek byl 9:12.

I když bylo konečné 4.místo zklamáním, protože jsem cítil (a asi nejen já), že jsme letos měli na lepší výsledek, tak je to vlastně potvrzení druhého nejlepšího výsledku našeho týmu na maxikorfbale v historii. Pouze jednou jsme byli v historii třetí. Tak snad příští rok se to podaří a to prokleté semifinále překonáme. Vždyť kromě Kolín a Budějovic všichni ostatní skončili za námi.

Pro pořádek jen konečné pořadí:
1. České Budějovice „A“
2. České Budějovice „B“
3. Kolín
4. PROSTĚJOV "A"
5. Praha
6. Děčín
7. Brno "A"
8. Brno "B"
9. Dream team
10. Havířov
11. PROSTĚJOV "B"
12. Kutná Hora

Na závěr chci ale nejvíc vyzvednout následující. MIŇA SE JAKO HRÁČ AKTIVNĚ ZÚČASTNIL CELÉHO TURNAJE!!! Věřte mi, že nemám potřebu mu nějak pochlebovat a nejde o žádné obyčejné fráze nebo recesi (nominaci v základní sestavě Áčka v příští sezóně už mám stejně jistou:-)). Prostě chci jen jeho účast označit za největší úspěch v turnaji, a to nejen jeho osobní, ale i celého našeho oddílu. Vždyť on je pouhé 3 měsíce po operaci srdce! A i tak je schopen odehrát turnaj, jakým je maxikorfbal. Kdo by tomu před 3 měsíci věřil?! Kdo by tomu věřil před týdnem?! Gratuluju!:-)

Díky za článek!

Jenom bych chtěl dodat, že jsem něco málo přes >4

Jan Mynařík – Po, 29/06/2009 – 19:22

Sorry:-)

Tak přece jen chyba v článku, a to mě Zed varoval, abych hlavně v článku nechyboval.

Kdybych věděl, že už jsou to 4 měsíce, tak už se o takové drobnosti ani nezmiňuju:-)

David Konečný – Po, 29/06/2009 – 19:30

skandál

miňa je fakt dobrej, bez ohledu na tu skandalni chybu v článku:-) a docela se i trefoval z dalky!!!

s tím haviřovem to fakt bylo 3-7?co už.....

Z11 (bez ověření) – Po, 29/06/2009 – 20:13
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i