Úžasný týden v Enschede

Jan Mynařík – Ne, 30/08/2009 – 16:33

Před rokem jsme ve spolupráci s naším partnerským klubem DOS-WK Enschede uskutečnili velmi úspěšné první přípravné soustředění v Holandsku, jehož výsledkem bylo výrazné zlepšení extraligového áčka v uplynulé sezoně. I před nadcházejícím soutěžním ročníkem jsme se proto do Enschede vrátili, abychom pod vedením trenéra Hennieho Baase absolvovali týdenní soustředění a zároveň dále prohloubili vztahy mezi naším a holandským klubem. Fotky!


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Ze sportovního hlediska bylo devět dní v Enschede přímo nabitých, když kromě jednoho volného dne jsme absolvovali dva tréninky denně a také dávku pěti přípravných utkání. Po nedělním zvykání si na venkovní prostředí a hrací plochu z umělé trávy a pondělní základní přípravě nás v pondělní večer čekalo první utkání, které mělo odhalit základní problémy naší hry.

SK RG Prostějov - HKC Hengelo 10:16
Soupeř z města Hengelo, nedaleko od Enschede, na nás přímo "vlítnul" agresivní hrou, když vynikal v prvních minutách zejména na doskoku a také vysokou úspěšností střelby z velké vzdálenosti. My jsme naopak nastoupili do utkání až s příliš velkým respektem, že hrajeme přece proti týmu z kolébky korfbalu - Nizozemska. Prvních dvacet minut pro nás tak bylo zdrcujících a teprve poté jsme byli schopni dát koš. Pak jsme se ale vzchopili a zbylých 50 minut utkání jsme se zlepšili herně i na obraném i útočném doskoku. To se projevilo i na skóre, když jsme zbytek utkání o koš vyhráli. Nutno podotknout, že utkání přihližela zhruba stovka fanoušku, zejména členů DOS-WK, kteří nás přišli podpořit.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Pokud někomu nesedí 20 plus 50 minut do jednoho utkání, tak věřte, že v Holandsku se venkovní utkání hrají na 2x 35 minut na hřišti, které je výrazně větší než to v hale. Zatímco v hale je velikost hrací plochy 40x20 metrů, potom pod širým nebem je to 60x30 metrů. To vše venku ještě bez oddechových časů.

Po utkání i v průběhu utkání se nám dostalo i spousty pochvalných slov na adresu naší hry, ale vždy to bylo "kdyby nebylo těch prvních 20 minut". První přípravný zápas ale rozhodně splnil svoje cíle: ukázat nám, že můžeme hrát s každým, a odhalit největší slabiny naší hry. V průběhu úterý a středy jsme tak již věděli na čem pracovat a mohli se tak připravit na druhé utkání proti CKV WIK Enschede, které bylo na programu ve středu večer.

SK RG Prostějov - CKV WIK Enschede 17:7
Stejně jako v pondělí jsme i ve středu v 20 hodin nastoupili na hřiště s umělým osvětlením, abychom tentokrát změřili síly s protivníkem ze stejného města jako náš partnerský klub. Tentokrát jsme nenechali nic náhodě a zlepšili se v těch herních stránkách, které nám dělaly problémy v pondělí. To se také okamžitě projevilo a po poměrně hladkém průběhu jsme dotáhli utkání do vítězného konce - 17:7!


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Ověřili jsme si, že jsme v tréninku na dobré cestě a že jsme se herně posunuli opět o kus výš. Pochvaly se nám dostalo i od trenéra soupeře, který viděl i náš pondělní zápas a pochválil naše zlepšení během dvou dní.

Čtvrtek byl volným dnem a byl opravdu hodně potřeba, protože únava byla po čtyřech velmi náročných dnech velmi znát. V pátek jsme se opět zaměřili na chyby, kterých jsme se dosud přece jenom dopouštěli. Celé to pak završilo zhodnocení přípravy a instrukce pro sobotní turnaj.

V rámci sobotního 22. ročníku turnaje E. J. de Mana, který je pojmenován po dřívějším předsedovi našeho partnerského oddílu, jsme pak sehráli tři utkání proti soupeřům, kteří jsou na tom korfbalově ještě nejméně o dvě třídy lépe než protivníci z pondělí a středy.

SK RG Prostějov - CKV Sparta Zwolle 6:14
Přestože náš první soupeř byl na turnaji kromě nás papírově nejslabším, ujal se brzy vedení, svoji hrou nás nutil k chybám, ale hlavně byl nebezpečný ze střel z větší vzdálenosti. Náš výkon byl ale poměrně vyrovnaný a nesl výrazné známky trénovaných věcí v průběhu celého týdne, takže jsme po utkání nemuseli být nespokojení.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

DOS-WK Enschede - SK RG Prostějov 14:6
Souboj s áčkem partnerského klubu byl pro nás bohužel jakýmsi návratem do starých kolejí, do hry před soustředěním. Opět jsme kupili chyby v obraně a v útoku jsme byli bezradní. Nutno ale podotknout, že velké problémy nám dělal doskok domácích, kteří byli rozhodně nejlépe doskakujícím týmem turnaje. V druhé půli jsme se trochu zvedli, ale stačilo to pouze na mírné zkorigování výsledku.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

KV Drachten/Van der Wiel - SK RG Prostějov 15:10
Do posledního utkání jsme měli za úkol zapomenout na chyby, které jsme dělali v předchozím utkání, a vrátit se k hře, kterou jsme předváděli proti Spartě. To se nám opravdu podařilo a zejména v obraně jsme se vybičovali k výkonu na hranici našich možností. Ani v útoku jsme nezaostávali a paradoxně jsme tak uhráli náš nejlepší výsledek proti favoritovi turnaje, když Drachten za vítězství vděčí zejména svým přesným střelcům z dálky. Jak po zápase podotkl trenér protivníka, donutili jsme Drachten k výrazným změnám hry v průběhu utkání i střídání. Též se nám dostalo uznání v tom smyslu, že kdybychom s našimi předpoklady strávili celou sezonu v Holandsku, tak bychom na jejím konci mohli být plnohodnotnými soupeři pro týmy druhé nejvyšší holandské soutěže. To potěší ...


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

V turnaji jsme sice skončili na posledním čtvrtém místě, ale odnesli jsme si hodně cenných zkušeností a fakt, že jsme byli schopni zahrát velmi dobrá utkání s protivníky, jejichž úroveň je vyšší než těch, se kterými se potkáváme v České korfbalové extralize. A i za čtvrté místo jsme si odvezli cenu ... korfbalový míč! Potom už následovala párty s rautem u grilu i diskuzí mezi námi i s holandskými přáteli na všechna možná témata.

I hodnocení Hennieho Baase po turnaji bylo velmi pozitivní s důrazem na další práci na trénincích tak, abychom minimálně udrželi úroveň, na kterou jsme se během soustředění dostali. Opakování školáckých chyb už nebude tolerováno, když už teď víme, že dokážeme hrát bez nich. Cíl je jediný - play-off! Všichni musí udělat maximum ... ale pojďme krok za krokem, nejdřív udržíme novou úroveň a až přijede Hennie, tak se zase o kousek posuneme dál. Teď si ale každý uvědomme jednu věc, na tréninku budeme všichni a budeme stoprocentně koncentrovaní, abychom si z tréninku něco odnesli. Když to neuděláme, shazujeme tak nejenom práci Hennieho, který nám dává strašně moc a v průběhu sezony s námi bude při pěti kolech extraligy, ale i práci ostatních v týmu.

 

O jiných než sportovní stránkách naší návštěvy v Enschede ...

Přestože hlavním úkolem soustředění byla příprava na nadcházející nový ročník extraligy, naše přítomnost v Enschede měla i velmi kladný vliv na další prohlubování vzájemných vztahů mezi našimi kluby.

Po červencové návštěvě Hennieho, Marcela a Brama v Prostějově jsme tentokrát měli možnost poznat mnohem více členů DOS-WK, kteří k nám byli velmi srdeční a přívětiví. Ať už se jednalo o přivítaní po našem příjezdu nebo o fandění při našich přípravných zápasech.

Samostatnou kapitolou pak byl pétanque, který jsme v neděli večer za pomoci Hennieho, Brama a Marcela natrénovali, abychom se pak úterní večer připojili ke skupině hráčů pétanque v rámci DOS-WK, zahráli si s nimi a potkali nové přátele.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Ve smyslu vzájemné spolupráce se neslo i čtvrteční odpoledne, kdy jsme pod vedením Davida Konečného a Gábi Kadlecové připravili pro děti z DOS-WK zábavný trénink završený střeleckou soutěží. Mládeži našeho partnerského klubu se trénink velmi líbil, což potom zhodnotila i šéfka pro mládež DOS-WK. Po tréninku byl pak připraven společný oběd pro děti i pro nás.

Čtvrteční odpoledne pak bylo ve znamení sportovní aktivity zvané "klootschieten", hry provozované ve východní části Nizozemska a přilehlé části Německa. Jedná se o takový mix pétanque a golfu a užili jsme s tím spoustu zábavy v horkém letním odpolední. Bylo vůbec nejtepleji za celý týden a rtuť teploměru vyšplhala až k 35,5 stupňům Celsia.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Samozřejmě, že i sobotní turnaj měl svoji společenskou část, kdy po vyhlášení výsledků a gril-párty se postupně přešlo ze společenské události na rozlučku s námi, protože na nedělní dopoledne jsme měli naplánován odjezd. Bavili jsme se výborně a strávili několik úžasných hodin s holandskými přáteli.


Po kliknutí na fotku se dostaneš na celou galerii!

Všichni se určitě do Enschede těšíme i pro příští rok, kdy bude naše výprava ještě o poznání větší, protože pojedeme i s našimi žáky. A v rámci oslav sta let DOS-WK k nám v říjnu 2010 přijedou i mladí hráči z Enschede.

Na závěr mi dovolte, abych opravdu moc poděkoval Henniemu, Marcelovi a Bramovi, kteří celé soustředění pro nás připravili a kteří s námi strávili prakticky veškerý čas! Poděkování patří i všem členům DOS-WK, kteří nás v průběhu týdne srdečně přijali mezi sebe, děkujeme!

dobry

jj fakt dobry

gabca francova (bez ověření) – Ne, 30/08/2009 – 16:36

AKTUALIZOVÁNO: Fotky!

Fotky jsou v článku a všechny pak v samostatné galerii!

Miňa

Jan Mynařík – Po, 31/08/2009 – 01:04

vyšší level

jako bylo to fakt super, vyšší level korfbalový i společenský.....jako doma.....pojďme to prosím udržet !!!

Z11 (bez ověření) – Po, 31/08/2009 – 10:14

Děcka opálený

Děcka, máte krásny a opáleny fotky, vypadáte všichni skvěle a mladě a v nejlepčí formě a tak :-) Mám z vás radost... A doufám, že nebudu chybět u mnoha zápasů extraligového Prostějova, dám do toho cely svoje hlasivky :-)

Tom L. (bez ověření) – Po, 31/08/2009 – 15:29

Zdravím, draku!

Ale ještě před tím se uvidíme za 14 dní v Chřenovicích a mám pocit, že to bude návrat o 10 let zpátky, kdy můžem dokončit naši válku okolo chatek s bílými bobulemi:-)

David Konečný – Po, 31/08/2009 – 19:55

Nazdar kamaráde

Tak to si piš, už se těším na víkend :-)

Tom L. (bez ověření) – Po, 07/09/2009 – 06:27
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i