Úspěšný "znojemský" víkend

Martin Uherka – Ne, 03/02/2013 – 21:59

Uplynulý víkend jsme absolvovali čtyřboj s týmem TJ Znojmo MS YMCA. Ačkoliv tento soupeř nepatří k našim oblíbeným soupeřům, protože obzvláště nám starším činí jejich rychlý pohyb problémy, tentokrát se nám podařilo vybojovat devět bodů ze dvanácti možných!

KLR
SK RG Prostějov - TJ Znojmo MS YMCA 18:13 (11:6)

První se do sebe v sobotu 2.2. pustily rezervní týmy seniorských družstev. Už při letmém pohledu na základní sestavy se jednalo o souboj zkušeností proti mládí. Po krátkém oťukávání se nám podařilo čtyřikrát skórovat a i přes time out hostů jsme po 11 minutách vedli 5:1. Zbylá dvacetiminutovka byla poměrně vyrovnaná, na obou stranách se střídaly koše z dlouhých střel a po chybách obrany. Poločasový stav 11:6 vypadal celkem nadějně, Béčko mělo dobře nakročeno k druhému vítězství v lize.
Znojmo však chtělo utkání přinejmenším zdramatizovat, takže vrhlo do boje čerstvé síly. Jako klíčové se však ukázalo naše získané vedení z úvodu střetnutí. Do padesáté minuty jsme drželi vedení až 18:11. Hosté už jen zkorigovali výsledek na 18:13 a první výhra byla na světě.

Sestava a koše:
Lešanská 4, Mynařík 1 (31. min. Lužný), Snášel 2, Šťastná 1
Konečný 1 (51. min. Marek 1), Nasadilová 1, Šnévajs 4, Zelinková 2 (41. min. Ambrosová 1)

ČKE
SK RG Prostějov - TJ Znojmo MS YMCA 26:18 (16:8)

Řádně povzbuzené vítězstvím rezerv nastoupilo seniorské Áčko do extraligového utkání. Tentokrát začal zápas taktickou hrou, která po deseti minutách skončila nic nenapovídajícím stavem 5:4. Potom však přišla naše první šňůra na 10:5, abychom po dvou zásazích Znojma zcela ovládli závěřečnou část prvního poločasu. Šest zásahů v řadě bez odpovědi soupeře v podstatě určilo výsledek střetnutí.
Druhá půle se nesla v duchu akce a reakce - na jeden koš odpověděl protivník košem, na jejich dva jsme my navázali rovněž dvěma. Rozdíl skóre se pohyboval mezi šesti a devíti koši, a v posledních pěti minutách i největší skeptici pochopili - dnes je to naše!
Dáse napsat, že na co jsme sáhli, to se dařilo. Hra, opírající se o kvalitní doskok a trpělivost v zakončení nesla výsledky. Ostatně, u obou utkání bylo důležité, že koše stříleli všichni - to u nás nebývá moc obvyklé.

Sestava a koše:
Nasadilová 6, Marek 6, Mynařík 1, Zelinková 3
Lešanská 4, Lužný, Šťastná 2, Uherka 4

ČDKE
SK RG Prostějov - TJ Znojmo MS YMCA 8:10 (5:4)
SK RG Prostějov - TJ Znojmo MS YMCA 18:15 (10:9)

Na obou utkáních bylo vidět, jak moc týmům chybí větší počet vyrovnaných utkání během sezóny. Týmy, které se skládají ze starších žáků a několika hráčů dorosteneckého věku, narazí na odpor soupeře dvakrát, třikrát za rok. Ti, kteří předvádí technické finty, dokonalé přihrávky a konta soupeřů zatěžují množstvím přesných zásahů, najednou nevěděli, co dělat.
Hlavně v prvním utkání byl k vidění souboj výborných obran a někdy až zoufalých útoků bez nápadu. Počet technických i taktických chyb se dal počítat na desítky na obou stranách. Nakonec výsledek určilo proměňování šancí - zatímco Znojmo většinu využilo, my jsme častokrát ve vyložených šancích nezasáhli ani obroučku.

Druhé utkání už bylo divácky pohlednější, i když se stále nedalo mluvit o kvalitní podívané, kterou by měly předvádět týmy z čela ligové tabulky. Alespoň se zvýšila přesnost v zakončení družstev. První poločas probíhala přetahovaná o každý koš, druhý byl ve znamení sekvencí tříkošových úspěchů tu na jedné, hned na druhé straně. Tu poslední a rozhodující jsme však měli my v posledních třech minutách a oplatili jsme Znojmu porážku z prvního utkání. Nicméně, pokud se nestane nic překvapivého, vstoupí Znojmo do play-off z prvního místa a nás čeká duel s Náchodem.

Koše:
Ambrosová 3, Francová 2, Havlová 5, Křížková 2, Marek T. 5, Štefák 4, Vyroubal 5 - Galíček, Lorencová, Šnajdr

i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i