Prostějovský týden: Český korfbal se těší na podzimní MS

Jan Mynařík – Čt, 16/08/2007 – 16:12

Náš společný seriál s Prostějovským týdnem o korfbalu a dění kolem se završil třetím dílem ve středečním vydání (15.8.). Tentokrát se článek točí kolem současnosti a blízké budoucnosti, hlavními tématy jsou mistrovství světa v Brně a nadcházející sezona. Aktualizováno: Článek si můžete přečíst také na internetových stránkách Prostějovského deníku!

Český korfbal se těší na podzimní MS

Jan Mynařík a Marek Sonnevend, Prostějov – Sezona 2007/2008 bude pro mezinárodní korfbal jednou z těch výjimečných, po čtyřech letech se bude opět konat mistrovství světa. Jak už bylo zmíněno v obou předchozích dílech našeho seriálu, letošní šampionát se odehraje v Brně a stane se tak nejvýznamnější korfbalovou událostí, která se kdy v České republice konala. A to navzdory faktu, že se u nás v posledních patnácti letech již třikrát konal finálový turnaj Europa Cupu, korfbalové obdoby Ligy mistrů.

Cíle reprezentace jsou vysoké

Přestože je ČR korfbalově mladou zemí, poměrně rychle se naše reprezentační výběry dostaly do nejužší světové špičky a zhruba od začátku nového století vozí z velkých turnajů pravidelně bronzové medaile. Největším úspěchem přitom bylo stříbro z mistrovství Evropy 2002, kde Češi porazili v semifinále Belgii, což se do té doby nikomu kromě suverénního Nizozemska nepodařilo.

Velké ambice má náš národní výběr i letos, kdy všichni myslí na bronz a hráči se chtějí ukázat před domácím publikem. Dosáhnout tohoto cíle bude ale velmi těžké, protože v posledních letech se světová špička vyrovnává. Kromě tradičních a prakticky neporazitelných finálových účastníků z Holandska a Belgie do ní patří Tchajwan, se kterým Česko sehrálo mnoho vyrovnaných utkání, a také zlepšující se Němci. Důkazem může být zápas o bronz na loňském mistrovství Evropy, kde naše reprezentace porazila německý výběr až v prodloužení a ještě tři minuty před koncem normální hrací doby prohrávala o dva koše.

Velkým snem je účast ve finále MS, což by více než vyrovnalo již zmiňovaný největší český korfbalový úspěch. Reprezentační kádr se dlouhodobě na svůj vrchol poctivě připravuje a snad tuto snahu přetaví v Brně na cenný kov.

Prostějovské školy partnery reprezentačních výběrů

Jako doprovodnou akci světového šampionátu pořádá Český korfbalový svaz projekt Partner týmu při MS 2007. Jedná se o partnerství základní školy a jednoho z účastnících se reprezentačních týmů. Žáci se v rámci projektu něco naučí o zemi svého týmu, setkají se s jeho zástupci, navštíví některé zápasy a vyzkoušejí si korfbal.

Většina zúčastněných základních škol je z Brna jakožto místa konání turnaje, ale i Prostějov coby další nejbližší bašta korfbalu nepřišel zkrátka. Náš korfbalový klub SK RG Prostějov ve spolupráci se svazem některé místní základní školy oslovil a ty se rozhodly do projektu vstoupit, takže se jejich žáci mají na co těšit.

Příležitost pro rozvoj

Listopadové mistrovství světa je také obrovskou příležitostí pro další rozvoj korfbalu u nás. Čtenáři Prostějovského deníku mají na rozdíl od většiny české populace šanci se o tomto unikátním sportu dozvědět na stránkách svých novin, ale celorepubliková média zatím korfbal víceméně ignorují. To by se mělo změnit právě během nejvýznamnějšího turnaje planety a vrcholem budou kromě zpravodajství i přenosy semifinále, finále a souboje o bronz v České televizi. Díky přítomnosti v médiích bude mít více lidí šanci poznat tento krásný sport a později si jej třeba také vyzkoušet.

Korfbalová sezona v Prostějově

I pro prostějovský korfbal bude sezona 2007/08 obohacena novinkami. Do nového soutěžního ročníku vstoupí SK RG se dvěma seniorskými týmy, jedním dorosteneckým a jedním žákovským. Jednou z novinek je přitom vytvoření „béčka“ dospělých, které poskytne možnost většího herního uplatnění náhradníkům prvního družstva i dalším nadšeným korfbalistům hanáckého oddílu.

Nový bude i žákovský výběr, jenž začne vznikat po náboru v prvních zářijových týdnech. Loňský kádr žactva totiž takřka kompletně přechází do dorostenecké kategorie. Naše nejmladší družstvo bude mít i nového trenéra Davida Konečného, jeho cíle spočívají především v poznání korfbalu a vybudování i stmelení nového týmu.

K výraznému omlazení dojde u dorosteneckého kádru, který se v uplynulém ročníku umístil na čtvrté příčce nejvyšší soutěže a potvrdil tak, že junioři patří k historicky nejúspěšnější kategorii našeho klubu. Pod vedením zkušeného trenéra Martina Uherky se nově složený mančaft bude snažit zopakovat postup do play off. Celek tvořený z větší části loňskými žáky však čekají těžké zápasy s mladou českou elitou v extralize dorostu.

Seniorské áčko už několik let dokazuje, že je schopno porazit kohokoliv z elitní extraligové čtyřky, ale bohužel zatím ne pravidelně. V dubnu potvrdilo svou příslušnost k nejvyšší soutěži vysokými výhrami v barážových zápasech s Děčínem a v nové sezoně se bude snažit o umístění do čtvrté pozice po základní části, což by znamenalo historicky premiérový postup do vyřazovacích bojů. S odhodláním tým vstoupil do letní přípravy, kterou završí dvě víkendová soustředění počátkem září. Trenérská dvojice Jan Mynařík - Zdeněk Snášel bude mít k dispozici zkušený kádr včetně reprezentantek Lenky Faltýnkové a Anety Lešanské. Mladý talent s reprezentačními zkušenostmi Gabriela Kadlecová se pak zapojí do tréninku snad v průběhu soutěže po vyléčení vážného úrazu kolene.

Uvidí Prostějov české korfbalové finále?

Vedení SK RG uvažuje o účasti v tendru na pořadatele finálového dne českého korfbalu. V minulé sezoně Prostějov přihlášku nakonec nepodal kvůli opravám sportovní haly RG a ZŠ ve Studentské ulici. V novém ročníku by tedy naše město mohlo shlédnout špičkový český korfbal, ale vše záleží na podmínkách, jež pro tuto vrcholnou akci stanoví Český korfbalový svaz stejně jako na samotném výběrovém řízení a hlavně na sehnání dostatečného objemu sponzorských prostředků.

Dosavadní činnost klubu je z velké části závislá na finanční podpoře města a na zázemí poskytovaném Reálným gymnáziem a základní školou města Prostějova. Za to jim patří velký dík. Pro další rozvoj prostějovského korfbalu je však potřeba větší podpory ze strany sponzorů.

Závěrem

Pokud vás korfbal zaujal, chcete se o něm dozvědět víc, vyzkoušet si jej nebo se přijít podívat na zápasy či tréninky, navštivte webové stránky http://korfbal.prostejov.cz. Ty můžete využít i v případě zájmu o přihlášení vaše dítěte do korfbalového oddílu SK RG.
I po dnešním konci tohoto seriálu o korfbalu se budete s tímto sportem na stránkách PV deníku setkávat ve formě pravidelných zpráv o soutěžích a dalším dění v tomto unikátním smíšeném odvětví.

Kategorie:
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i