Prostějovští dorostenci obhájili titul mistra ČR v sezóně 2014/15

David Konečný – Út, 12/05/2015 – 08:32

V sobotu 9.5.2015 pořádal korfbalový klub SK RG Prostějov finálové zápasy České dorostenecké korfbalové extraligy za podpory Olomouckého kraje. V zápase o 3.místo zvítězil tým KK Brno nad VKC Kolín 13:10 (8:3). Ve finále se utkaly stejné týmy jako minulou sezónu a Prostějov zopakoval loňské vítězství nad Znojmem, tentokrát ale větším rozdílem, 29:11 (14:6).

Finále:
SK RG Prostějov - Znojmo MS 29:11 (14:6)

Sestava a koše Prostějov:
Havlová(8), Křížková, Galíček(1), Šnajdr(2); Ambrosová(3), Lorencová(3), Marek M.(1), Vyroubal(8); střídali: Francová(2), Štefák, Rieger.
Sestava a koše Znojmo:
Fialová(2), Filipovszká(4), Hrbáčková, Nováková, Holík(2), Hon(1), Veselý(1), Žák(1); střídali: Toufarová.

Loňské finále stejných soupeřů bylo velmi dramatické až do konce a o vítězi rozhodl až golden goal ve prospěch Prostějova. Letošní finále začalo také vyrovnaně a po dvou úspěšných zásazích na obou stranách bylo skóre ve třetí minutě hry 2:2. Prostějov, jako favorit zápasu, poté přidal celkem rychlé 4 koše v řadě a zdálo se, že by mohlo dojít k rozhodujícícmu trháku. Ale Znojmo se nevzdávalo. Prostějovu se nezadařilo pár útoků, naopak Znojmo dělalo domácímu týmu potíže v útocích přes asistenta a vštřelilo 3 koše. Do řad Prostějova se začala vkrádat mírná nervozita, že zápas bude opět velmi těsný a dramatický. Za stavu 6:5, po time-outu Prostějova, přidal domácí tým Prostějova na důrazu v obraně, lépe začal bránit pozici asistenta a podařilo se mu tak získat řadu míčů a nebo dovést tým Znojma ke ztrátě míče vypršením shot-clocku. V útoku se domácí začali lépe pohybovat a více tlačit pod koš, z čehož pramenily penalty a nebo volné hody. Z těch se zkušení exekutoři Prostějova malokdy mýlí (navíc v tomto finále byla jejich efektivita na volných hodech velmi nadprůměrná). Toto vše vedlo k poločasovému výsledku 14:6 pro favorita. Ten, kdo čekal ve druhém poločase zdramatizování zápasu, mohl být zklamaný. Prostějov pokračoval v důrazné obraně, bránil pozici asistenta a nenechával Znojmo lehce střílet. V útoku se domácí hráči uklidnili a doslova soupeře rozstříleli. Rychlé 4 koše během dvou minut na úvod druhé půle ukončily jakékoliv pochybnosti o výsledku zápasu. Od tohoto stavu začal Prostějov točit se sestavou a i nové síly ze střídačky soupeře nešetřily. Ve druhé polovině druhého poločasu si hráči Prostějova vyzkoušeli i exhibiční zakončení. Jediným zklamáním pro domácí tým tak může být jen to, že nesplnili přání početných řad fanoušků na vstřelení 30 kosů. Prostějov obhájil loňský titul mistra ČDKE po výsledku 29:11.

Zápas o 3.místo:
KK Brno - VKC Kolín 13:10 (8:3)

Sestava a koše Brno:
Cupáková, Drábková D.(4), Hejčová(3), Jemelíková(1), Kovář(4), Pospíšil, Podhorný, Sázavský; střídali: Drábková A., Plehová, Dlapa(1), Pelíšek.
Sestava a koše Brno:
Dušková, Holubová, Motáková A.(3), Motáková L., Dvořák(2), Markytán(1), Rampír(2), Tlučhoř(1).

První poločas zápasu o třetí místo se dá popsat takto. Kolín své šance nevyužíval, ač to byly jasné tutovky. Naopak tým Brno, složený převážně z hráčů letošních mistrů ligy starších žáků, si pečlivou a trpělivou hrou své střelecké příležitosti využil - hlavně střelami z dálky od děvčat. Druhý poločas se začalo hráčům Kolína v útoku více dařit a naopak na ruce brněnských hráčů se začala lepit smůla a nervozita. Ovšem na zvrat zápasu již zbylo Kolínu málo času a tak 3.místo v ČDKE po výsledku 13:10 získali mladí hráči KK Brno.

Slovo závěrem (David Konečný, trenér Prostějova): Ve finále jsme byli jasným favoritem, vždyť jsme za celou sezónu neztratili ani bod. Ovšem finálové zápasy mají svá specifika a nervozita nebo naopak nabuzení týmu může s výsledky pěkně zamíchat. Řekl bych, že do zápasu jsme vstoupili jistě a odhodlaně, ale Znojmo hrálo stejně. První poločas podle mě zlomily dva body. Za prvé nadstandardně využité volné hody a stoprocentně proměněné penalty, které nakonec vytvořily rozhodující náskok a náš tým uklidnily. Za druhé velmi dobrá obrana. Po poločase již nebylo pochyb, že opět v této sezóně jasně zvítězíme. Za finále musím hráče pochválit, jak jej dokázali zvládnout takticky. Bylo vidět, že letošní sezóna v ČKE dala řadě hráčům velkém zkušenosti a již hodně věcí řeší sami a nepotřebují mnoho instrukcí. Příští sezónu plánujeme další rozvoj tohoto týmu a jejich větší zapojení do těžkých zápasů hlavně mezi seniory. Na tomto úspěchu má nemalý podíl i trenér Martin Uherka - trenér, který se finále nemohl osobně zúčastnit a fandil nám z dlouhodbě plánované cyklodovolené na Sardinii.

i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i