Take it easy. Take your time!

Jan Mynařík – Út, 19/08/2008 – 00:38

Každý, kdo v Enschede byl, tak ví, proč zrovna tento titulek. A kdo tam nebyl, ten se to možná dozví v tomto článku ;-) Soustředění bylo umožněno obnovením našeho partnerství s klubem DOS-WK Enschede. Všichni jsme se vrátili vcelku, plni nových korfbalových zážitků i zkušeností. Fotky!

Kromě poznávání krás země tulipánů jsme celý pobyt vyplnili hlavně korfbalem, když naše tréninky vedl Hennie Baas - přítel dlouholetého předsedy našeho oddílu Jiřího Kremly a jeden ze školitelů korfbalu pro naši zemi v první polovině devadesátých let.


Všichni zúčastnění po přípravném zápase s německým týmem HKC Albatros. Úplně vpravo Hennie Baas.

Plánovaný program jsme dodrželi až na pár drobných výjimek. V sobotu jsme se zabydlovali, v neděli si nejdřív sami vyzkoušeli tréninkové prostory a odpoledne pak již trénovali pod vedením Marcela Winterse, trenéra jednoho z dorosteneckých týmů DOS-WK a předsedy klubu. Trénink byl koncipován velmi jednoduše, ale bylo při něm využíváno maximum prostoru a vybavení, takže fyzická náročnost byla nemalá.

V pondělí jsme navštívili Amsterdam, parkovali jsme pod Ajax Arenou, pak jeli do centra, kde jsme se prošli, něco vyfotili a nakonec se vydali na hodinovou okružní poznávací plavbu vodními kanály hlavního holandského města. Večer po návratu se pak ještě dobrovolně trénovalo, když už jsme měli k dispozici celý tréninkový areál včetně veškerého vybavení.

Úterý pak již bylo tréninkově pod taktovkou Hennieho Baase, který si nejdřív vyzkoušel naše základní korfbalové dovednosti a od té chvíle začal vnášet do naší hry nové prvky. Večer jsme pak mohli sledovat první trénink výběru DOS-WK (první a druhý seniorský tým) v přípravě na novou sezonu. Trénink byl zaměřen hodně na fyzičku a střelbu. Rychlost a nasazení v jednotlivých cvičení byly udivující.

Středa byla ve znamení několika událostí. Dopoledne jsme měli možnost sledovat korfbalovou školu pro korfbalisty DOS-WK ve věku 12-16 let v podání Leona Simonse - holandského reprezentanta, kterému asistoval i jeho bratr André, sám bývalý špičkový hráč. Celého dopoledne se zúčastnil i náš junior Honza Tichý a měl tak možnost si vyzkoušet cvičení pod taktovkou korfbalového mága. Honza nezůstával pozadu, Leon se u něj několikrát zastavil a také pomáhal s předvedením jednoho cvičení, když byl v předchozím nejlepším střelcem. Celý dopolední blok pak zakončil souboj jeden na jednoho, kdy po dobu 30 sekund se vždy jeden z bratrů Simonsů snažil dát koš proti mladému korfbalistovi. Honza byl jediný, kterému se podařilo Leona ubránit, když mu v tom pomohlo i to, že se holandský reprezentant několikrát netrefil ze svých obávaných střel.

Po obědě a následujícím tréninku od Hennieho Baase jsme to byli my, kteří připravili zábavný trénink pro děti DOS-WK, a ten měl nemalý ohlas. Celá středa byla součástí korfbalových dnů DOS-WK pro mladé naděje, které se konaly od úterý do čtvrtka.

Ve čtvrtek jsme opět dvakrát trénovali pod vedením Hennieho a večer jsme mohli opět sledovat trénink místního výběru. Po tréninku zůstávali někteří hráči DOS-WK z důvodu posezení a probrání všelijakých témat včetně naší návštěvy, jejích sobotního přípravného zápasu či našeho taktéž sobotního přátelského zápasu proti německému týmu HKC Albatros Henrichenburg. Navazovali jsme tak a utužovali vztahy, které snad budou dobrým základem pro partnerství našich klubů. Zároveň nám naši noví holandští přátelé přislíbili svoji diváckou účast právě na sobotním zápase.

V pátek jsme se dopoledne vydali do centra Enschede kvůli nákupům a odpoledne jsme opět trénovali. V sobotu bylo dopoledne také volné, odpoledne následoval poslední trénink a v sedm večer pak již zmiňovaný zápas, který sledovali slíbení diváci v hojném počtu.

Do samotného utkání jsme vstoupili přímo dokonale, když se nám dařilo využívat nově nabytých dovedností i taktiky. Vedli jsme 3-0, poté 4-2, ale německý tým začal dotahovat, když jsme přestávali plnit taktické pokyny. Poločas, který se hraje na venkovním hřišti o rozměrech 60x30 metrů 35 minut, tak skončil remízou 4-4.

Po přestávce jsme se prezentovali zlepšenou obranou, která neumožňovala soupeři dlouhé útoky s opakovanou střelou, ale také jsme pokračovali v horší organizaci útoku z druhé části prvního poločasu. Když se k tomu přidala i únava po náročném týdnu a střelecká smůla, tak se nám nepodařilo více jak čtvrthodinu vstřelit koš a soupeř odskočil na 4-7. Poté se ale podařilo alespoň částečně vrátit k útočné hře prvních patnácti minut utkání a stáhnout na 6-7.

Nápor jsme ale nedotáhli k vyrovnání, když jsme selhali v několika vyložených šancích včetně penalty, naopak soupeř stihl ještě jednou skórovat a stanovil tak výsledek utkání na konečných 6-8. Přesto pozitiva převažovala, když jsme byli schopni v zápase předvádět nové prvky získávané v průběhu soustředění.

A co byly ty nové prvky? Lepší využívání prostoru, způsoby stavění podpůrných pozic, práce s tempem míče i pohybu, ale i přístup ke hře jako celku ("take it easy") a ke skórování, kde musí hráč zachovat klid ("take your time").

V sobotu večer po zápase pak už jen následovala rozlučková párty, kde se nám dostalo příslibu návštěvy hráčů z DOS-WK v Prostějově. Stejně tak by Hennie rád dohlížel na náš další korfbalový rozvoj, zůstaneme v kontaktu a i od něj máme přislíbenou delší tréninkovou návštěvu. V neděli ráno jsme pak vše pobalili a vyrazili na cestu zpět domů.

Pokud mohu říct, tak si všichni zúčastnění celé soustředění pořádně užili, navázali nová přátelství, naučili se něco nového z korfbalových dovedností. Doufejme, že si soustředění v Enschede opět v brzké době zopakujeme.

Za to právě skončené patří dík Marcelu Wintersovi, Hennie Baasovi a ostatním lidem z DOS-WK. Stejně tak i řidičům, kteří nás tam i zpět dopravili. A v neposlední řadě Zdenovi se Sekvou, kteří se o nás celou dobu starali, abychom neumřeli hladem.

Fotky jsou v tady!

Kategorie:

Jen, co budu mit nejake

Jen, co budu mit nejake pouzitelne fotky, tak je doplnim i do clanku.

Miňa

Jan Mynařík – Út, 19/08/2008 – 00:39

Podle predbeznych propoctu

Podle predbeznych propoctu se celkova cena za soustredeni bude pohybovat nekde u nebo tesne nad 1700,- .... dobra zprava, ne? Dik patri hlavne Davovi a jeho uspornemu autu ;-)

Miňa

Jan Mynařík – Út, 19/08/2008 – 00:41

Po zapocitani vsech nakladu

Po zapocitani vsech nakladu a jejich upresneni je finalni celkova cena na osobu 1769,-. Kdo platil zalohu 1000, tak uz jenom 769,- Kc.

Miňa

Jan Mynařík – St, 20/08/2008 – 15:59

Díval jsem se na stránky DOS-WK

Díval jsem se na stránky DOS-WK a (ne)překvapivě tam mají fotky z Rabobank korfbaldagen - (ty tři dny pro mládež co proběhly během našeho pobytu) ... Honzíku, jsi tam zachycen : Rabobank korfbaldagen - dag 2 , a jsme tam taky my jak sedíme uvnitř - fotky ze Dne 1 ...

Zdeněk Uherka – Čt, 21/08/2008 – 07:13

Taky jsem na to narazil.

Taky jsem na to narazil. Honza je tam focenej docela dost ;-)

Miňa

Jan Mynařík – Pá, 22/08/2008 – 00:40

Zřejmě se zalíbil oku

Zřejmě se zalíbil oku fotografa .. anebo v lepším případě sličné fotografky :-D

Zdeněk Uherka – Pá, 22/08/2008 – 06:11

Kdyz si vzpomenu, ktera

Kdyz si vzpomenu, ktera zenska to tam fotila, tak to smerem k slicnosti moc nebylo :-D

Miňa

Jan Mynařík – Pá, 22/08/2008 – 09:25

Tak o Tobě je obecně

Tak o Tobě je obecně známo, že nemáš, co se žen týče, pražádný vkus, neoceníš pravou přírodní nevylepšovanou krásu :-P ... anebo závidíš Honzíkovi a ještě by sis rád všech 5 olízl ! :-D

Zdeněk Uherka – Pá, 22/08/2008 – 10:21

Fotky!

Fotky!

Miňa

Jan Mynařík – Út, 02/09/2008 – 21:47
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i