Jaké je to být kapitánem reprezentace?

Jan Mynařík – Po, 13/04/2009 – 13:28

V pátek 10.4.2009 začal v nizozemském Leuwaardenu mezinárodní turnaj hráčů do devatenácti let Junior World Cup. V základní části se v pátek a sobotu utkali čeští junioři postupně s Maďarskem, Nizozemskem, Indií, Jihoafrickou republikou, Anglií a Portugalskem. V neděli 12.4.2009 se pak bojovalo o konečná umístění. A jaké je to tedy být kapitánem reprezentace? Na to se všichni můžete zeptat našeho Honzy Tichého, který se této role ujal hned ve dvou utkáních! Na konci článku je s Honzou malý rozhovor!


Jan Tichý (horní řada, druhý zprava) na oficiální fotografii českého národního týmu do 19-ti let (sestava) na turnaji Junior World Cup 2009.

V pátek zahájili Češi své působení na turnaji zápasem s Maďarskem. Utkání proběhlo pro Čechy hladce. V každém poločase povolili soupeři skórovat jen jednou a sami vstřelili osm košů. Honza Tichý zatížil konto soupeře dvakrát, nejdříve střelou z dálky a také z dvojtaktu. Češi tak vkročili do turnaje výhrou.

V dalším zápase se čeští junioři střetli s favoritem turnaje – Nizozemskem. S tradičně silným soupeřem dokázali Češi držet krok jen do třinácté minuty. Za stavu 4:3 pro Nizozemce ztratili čeští hráči se soupeřem kontakt a domácí bez větších problémů vyhráli 17:5. I v utkání s favority Honza střelecky uspěl, když v jedenácté minutě snižoval z dálky na 2:4.

Posledním pátečním soupeřem České republiky byla Indie. Indie patří mezi slabší korfbalové země, ale Čechy na tomto turnaji zaskočila. Po vyrovnaném prvním poločase se štěstí přiklonilo právě k Indům. V závěru poločasu se jim podařilo skórovat vícekrát než Čechům a tým České republiky utrpěl překvapivou prohru.

Druhý hrací den se český tým utkal nejprve s Jihoafrickou republikou. Čeští hráči se nenechali odradit prohrou s Indií a do zápasu vstoupili vyrovnaně. Díky dobře organizované hře hladce přehráli své soupeře a vyhráli 16:4.

Dalším důležitým zápasem bylo utkání s Anglií. Českým týmům se proti Anglii tradičně nedaří, junioři však drželi se svým soupeřem krok a v poločase dokonce vedli 3:4, i díky Honzově proměněné penaltě. Ve druhém poločase však Anglie převzala vedení a minutu před koncem vedla 6:5. Remízu pro Českou republiku v poslední minutě uhájila Chybová trefou z velké vzdálenosti.

Posledním soupeřem základní části byl pro Čechy tým Portugalska. Češi však do zápasu vstoupili velice špatně. Za celý první poločas nedokázali vstřelit koš a Portugalci si v té době vytvořili rozhodující náskok, který udrželi až do konce utkání. Střeleckou nemohoucnost zlomil až poločase právě náš Honza Tichý střelou z blízkosti kose. Češi nakonec prohráli 13:6 a ve skupině obsadili páté místo.

Výsledky reprezentace České republiky U19 v základní skupině
Česká republika - Maďarsko 8:2 (5:1)
Česká republika - Nizozemsko 5:17 (4:8)
Indie - Česká republika 12:10 (6:6)
Jihoafrická republika - Česká republika 4:16 (4:10)
Anglie - Česká republika 6:6 (3:4)
Portugalsko - Česká republika 13:6 (7:0)

 

V základní části se český juniorský tým umístil ve skupině B na pátém místě. Tento výsledek pro Čechy znamenal, že v konečných bojích nemohou dosáhnout na lepší než deváté místo. Pro deváté místo ale Češi museli porazit nejdříve Polsko a následně vítěze zápasu Maďarsko – Rusko.

Do zápasu s Polskem čeští hráči vstoupili zodpovědně a rychle si vybudovali malý náskok 3:0. Poláci v prvním poločase odpověděli jen jedním košem, Češi však vícekrát skórovat také nedokázali a tak první poločas skončil s nízkým skóre 3:1 pro ČR. Ve druhém poločase se skóre měnilo častěji. Střídavě skórovali Češi i Poláci. Deset minut před koncem se Polsko Čechům přiblížilo na 6:5, ale český tým obrat nepřipustil a vyhrál 9:5. O deváté místo tedy mělo rozhodovat utkání s Ruskem, které porazilo Maďarsko 14:10.

Do tohoto zápasu s Ruskem vstoupili čeští hráči koncentrovaně. V útoku se Češi prosazovali převážně při dvojtaktech a v obraně se dařilo získávat míče při doskoku. Díky dobře organizované hře Češi Rusko hladce přehrávali a v poločase vedli již 9:2. Druhý poločas byl také pevně v rukou českého juniorského týmu. Obrana rychle získávala míče soupeře a v útoku Češi mohli navyšovat svůj náskok. Český tým často skóroval z pod koše po pohledných kombinacích, soupeře převyšoval ve všech herních činnostech a nakonec zaslouženě vyhrál 14:5.

Hráči české reprezentace do devatenácti let poslední den Junior World Cupu zvládli dobře. Díky vítězstvím nad Polskem a Ruskem se Česká republika umístila na konečném devátém místě.

Výsledky utkání o umístění
Česká republika - Polsko 5:9 (1:3)
Česká republika - Rusko 14:5 (9:2)

Konečné pořadí JWC
1. Nizozemsko
2. Belgie
3. Tchaj-wan
4. Anglie
5. Katalánsko
6. Portugalsko
7. Indie
8. Německo
9. Česká republika
10. Rusko
11. Polsko
12. Maďarsko
13. Jihoafrická republika
14. Rumunsko

 

Minirozhovor s Honzou bezprostředně po skončení turnaje

Jak celý turnaj hodnotíš?
Skončili jsme devátí. Naše hra byla dobrá, takže jsme mohli hrát o lepší místo, ale neproměňovali jsme šance, které jsme měli.

Podle online přenosů jsi hrál ve spoustě utkáních. Takže jsi patřil do základní sestavy?
Nečekal jsem, že budu patřit do základní sestavy. A už vůbec mě nenapadlo, že budu hrát všechny zápasy. Nejvíc mě však dostalo, že jsem byl v zápasech proti Holanďanům a Polákům kapitánem.

Víme, že jsi dával koše. Spokojenost?
Potěšilo mě, že jsem tenhle náročný program fyzicky zvládnul. Nějaké koše jsem dal, což je pro mé sebevědomí dobré. Získal jsem hodně zkušenosti a doufám, že jsem se i něčemu novému přiučil a budu schopen pomoct Prostějovu v baráži o udržení extraligy. Jsem moc rád, že jsem si na Junior World Cup 2009 mohl zahrát.

 

Při tvorbě článku byly využity tiskové zprávy Českého korfbalového svazu.

Kategorie:

nemyslím s,i že jsem

nemyslím s,i že jsem dával nějakou penaltu, protože jsem asi žádnou nestřílel a ten koš proti portugalcům byl s donášky, takže to jsou asi takové malé překlepy, ale jinak dobrý

Honza (bez ověření) – Po, 13/04/2009 – 16:18

Já to bral z online

Já to bral z online záznamů o zápasech, co byl na netu ;-)

Miňa

Jan Mynařík – Po, 13/04/2009 – 22:07

gratuluji

Honzo super záležitost to tvoje vystoupení na turnaji.Je parada sledovat že náš spoluhráč se prosazuje na mezinárodní úrovni. Jen takm dál a až budeš jednou hrát na MS tak čekám že nám zajistíš lístky:-)

Z11 (bez ověření) – Po, 13/04/2009 – 17:18

Super Johny :)

Skvělá reprezentace! Gratuluji :-)
Jana m.

XiaoXin (bez ověření) – Po, 13/04/2009 – 19:34

Na tomto videu můžete v

Na tomto videu můžete v čase 0:30-0:37 vidět Honzu v akci a to přímo při střele ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=5k16qSX36oc

Miňa

Jan Mynařík – Út, 14/04/2009 – 21:31
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i