Mladší žáci – skvělý start do sezóny 2009/2010

David Konečný – Ne, 08/11/2009 – 14:41

V sobotu 7.11.2009 cestovali naši mladší žáci na 1.kolo svojí letošní sezóny do Brna. Liga mladších žáků je letos rozdělená na dvě skupiny po pěti týmech. Ve skupině A hrají týmy Náchoda A a B, Kutné Hory, Děčína a Bělé pod Bezdězem. V naší skupině B se utkají Brno, Kolín, Moravská Třebová a naše dva týmy. První kolo našim dětem opravdu vyšlo a i jejich předvedená hra naznačila, že letošní cíle můžeme mít jen ty nejvyšší. Fotky!


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

Ještě před sobotními zápasy v Brně si naše týmy předehrály svůj vzájemný zápas v pondělí 2.11.2009 v rámci tréninku. Na tomto tréninku byly děti rozděleny do dvou týmů, které budu nazývat A-tým a B-tým.
Za A-tým hrají: Galíček Petr, Marek Michal, Rieger David, Šnajdr Petr, Havlová Renata, Křížková Pavla, Štefáková Lucie a Volencová Eliška.
Za B-tým hrají: Hrobár Ladislav, Krajíček Vladimír, Nepomucký Filip, Štefák Daniel, Černá Nikola, Čonková Monika, Francová Gabriela, Karafiátová Barbora, Koláříková Eliška, Šnajdrová Denisa a Šnoblová Tereza.
Musím dodat, že toto rozdělení není definitivní a pevně dané – i během sezóny se mohou děti přesouvat mezi A-týmem a B-týmem podle své formy, výkonnosti, přístupu k tréninku, atd.

V sobotu do Brna jsme cestovali tradičně vlakem s odjezdem 6:18 z Prostějova. Na nádraží jsme se sešli všichni (19 dětí) včetně Jany Malanové, které moc děkuji za pomoct s dětmi. Hrálo se na brněnské základní škole ZŠ Kamínky, kde má Brno svoji žákovskou základnu. Po zápasech nechyběla tradiční návštěva u Mc´Donalda a nebo KFC. Do Prostějova na nádraží jsme se vrátili v 18:45.


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

Zápasy B-týmu:
Sobotní souboje zahájil zápas našeho B-týmu s domácími a byl to pěkný úvod, kdy naše děti vyhrály 6:2. Pokyny pro děti našeho druhého týmy nejen v tomto zápase byly dva – naprostá koncentrace a zodpovědnost v obraně, naopak v útoků střílet a zakončovat vždy, pokud jsme volní. Dalším zápasem B-týmu byl souboj s Moravskou Třebovou – děti statečně bojovaly a po poločase 4:4 to vypadalo, že i v tomto zápase by jsme mohli bodovat. Ovšem druhý poločas lépe vyšel Třebové, a tak výsledek zápasu z našeho pohledu byl 5:9. Poslední a nejúspěšnější zápas odehrál náš druhý tým s Kolínem. V něm totiž děti zvítězily 8:4 a předvedly se perfektní efektivitou ve střelbě a využívání šancí.


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

Zápasy A-týmu:
I náš A-tým hrál tři utkání. A myslím, že rozdělení zápasů bylo pro naše děti naprosto optimální – hráli jsme totiž od nejtěžšího zápasu k tomu nejlehčímu. Pokyny pro hráče A-týmu byly v obraně stejné, jako pro děti druhého týmu – tedy koncentrace a zodpovědnost v obraně. V útoku bylo cílem zahájit hru dokola koše, pak postavit asistenta s následujícím doskokem. Pak měla následovat střelba, pokud jsme byli volní. Pokud ale soupeř chyboval příliš blízkou obranou, tak tuto chybu trestat únikem na dvojtakt. První zápas byl s Třebovou a musím říct, že to byl nejlépe odehraný zápas našeho A-týmu v tento den, vyhráli jsme 12:2. Děti soupeře vůbec nepouštěly do hry skvělou obranou a v útoku využívaly příležitosti, které si vypracovaly. Skvěle děti bránily i ve druhém utkání proti Kolínu, ovšem v útoku to byl kolikrát kolotoč neproměněných šancí, a tak výsledek 9:1 je pro soupeře ještě mírumilovný. Poslední zápas proti Brnu byl spíše hrou kočky s myší – výsledek 20:1 to potvrzuje.


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

Výsledky našich dětí:
Prostějov „A“ – Prostějov „B“ 11:2 (7:1) – předehráno 2.11. v rámci tréninku v Prostějově
Prostějov „B“ – Brno 6:2 (2:1)
Prostějov „B“ – Moravská Třebová 5:9 (4:4)
Prostějov „B“ – Kolín 8:4 (6:4)
Prostějov „A“ – Moravská Třebová 12:2 (6:1)
Prostějov „A“ – Kolín 9:1 (5:0)
Prostějov „A“ – Brno 20:1 (10:0)

Tabulka skupiny B ligy mladších žáků po 1.kole:
1. Prostějov "A" - 52:6 - 12
2. Moravská Třebová - 28:21 - 9
3. Prostějov "B" - 21:26 - 6
4. Kolín - 16:27 - 3
5. Brno - 7:44 - 0

Střelci našich košů:
A-tým: Galíček – 12, Havlová – 11, Marek M. – 10, Volencová – 7, Rieger – 4, Šnajdr – 4, Křížková – 3, Štefáková - 1
B-tým: Krajíček – 6, Hrobár – 5, Francová – 4, Štefák – 4, Koláříková – 1, Šnajdrová - 1


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

Moje zhodnocení:
Začínají se ukazovat výsledky zvýšené týdenní frekvence tréninků našich žáků. Děti už loni trénovaly minimálně 2x týdně, někteří i 3x týdně. Navíc na konci loňské sezóny jsme měli s dětmi týdenní soustředění v Ptenském Dvorku. A v tomto trendu pokračujeme i letos. Děti trénují 2-3x týdně a opět pro ně chystáme soustředění – tentokrát přímo v Enschede v Holandsku!

Už na konci minulé sezóny jsem tušil, že děti jdou výkonnostně nahoru. To se projevilo naším vítězstvím na turnaji v Kolíně a 3.místem na červnovém žákovském Českém poháru v Chřenovicích. A tak hlavním cílem letošní sezóny je zisk titulu mistra republiky v kategorii mladších žáků! První kolo ukázalo, že tento cíl je splnitelný. Děti byly proti svým soupeřům lepší po technické i herní stránce. Kvalita obrany, přihrávek, střelby, dvojtaktů i hra v útoku byla vždy na naší straně. A to nemluvím jen o A-týmu, ale i B-týmu, což je pro náš oddíl první výborná zpráva – máme dostatek talentovaných hráčů, kteří jsou schopni zakončit útok a zároveň se nenechat překonat v obraně. Opravdu jsem měl problém se rozhodnout, kdo z dětí bude hrát za A-tým a kdo za B-tým.

Velkou předností našich dětí oproti soupeřům byla pestrost hry. Zatímco naši soupeři předváděly stereotypní hru s asistentem a snahou o únik na dvojtakt, tak naše děti tento taktický prvek hry využívaly jen v případě chybné obrany soupeře. Naopak naše týmy byly schopny zakončovat převážně střelbou, a to i z větší vzdálenosti. Takže pokyny soupeřových trenérů: „Jděte od nich dál, ať vám neutečou“ sice vedl ke splnění pokynu, ale výsledkově se míjel účinkem. Faktem totiž je, že 75% košů jsme dali klasickou střelou a zbytek zůstal na dvojtakty nebo penalty, což je pro tuto kategorii neobvyklé a pro náš oddíl do budoucnosti druhá dobrá zpráva – děti zvládají základy hry okolo koše zakončené střelou s případným doskokem.

A třetí skvělou zprávou pro náš oddíl, ale hlavně pro nás trenéry mládežnických kategorií, je, že jsem se dočkal i pochvaly za hru našich dětí od soupeřových trenérů. Při větách našich soupeřů typu „Co s nimi děláte?“, „Jak často s nimi trénujete?, „Je vidět, že jste s nimi udělali obrovský kus práce“, mi na zádech naskakovala husí kůže. Rád jsem na tyto otázky odpovídal a měl obrovskou radost z toho, že péče o tyto děti přináší sladké ovoce.

Na závěr ale zpět na zem. Před námi i dětmi je stále obrovský kus práce a na naší hře jsem si našel tři prvky, na kterých chci s dětmi letos na trénincích zapracovat, a tak je posunout ještě dále.
1. Dále pracovat na přihrávkách levou rukou a vůbec hrou doleva - pokud totiž mladší žáci hrály doprava, tak měla hra tempo, ovšem doleva se vše zpomalilo. Děti stále nahrávají doleva většinou pravou rukou, a to přes ruce soupeře, což přihrávku zpomaluje.
2. Zapracovat na technice a efektivnosti proměňování dvojtaktů - na obhajobu dětí musím uvést objektivní důvod zatím na můj vkus nízké efektivity proměňování dvojtaktů. Na rozmezí mladších a starších žáků se mění výška košů, a tak děti jednou trénují na 3m vysoké koše a jindy na 3,5m vysoké koše. Toto vyžaduje vždy jinou sílu v zakončení. Ale i tak si myslím, že by měly naše děti zvládnout oba koše.
3. Pohyb hráčů v útoku – dětem se často stává, že se v útoku nepohybují všichni čtyři hráči. Pokud by se podařil do dětí vštěpit návyk stálého pohybu v útoku všech čtyř hráčů, tak se jejich hra hodně zrychlí a zjednoduší.

Další kolo ligy mladších žáků skupiny B se hraje 21.11.2009 v Prostějově, takže doufám, že si většina z Vás udělá čas a přijde podpořit děti v jejich dalších zápasech.


Kliknutím na fotku zobrazíte celou galerii!

21.11.2009 - mlži v Prostějově

Druhé kolo ligy mladších žáků skupiny B se hraje 21.11.2009 v Prostějově

David Konečný – Ne, 08/11/2009 – 14:43

super

gratuluju děcka máte to parádně rozehrané, jen tak dál a finále vás nemine!!!

Z11 (bez ověření) – Ne, 08/11/2009 – 16:56

Jsou to nádherné výsledky

Jsou to nádherné výsledky a věřím, že máte všichni hráči a hráčky skvělý pocit z předvedené hry - gratuluju!

Zdeněk Uherka – Ne, 08/11/2009 – 17:43

Velká gratulace, je opravdu

Velká gratulace, je opravdu strašně moc vidět, jak jste se všichni zlepšili. Za to díky vám i vašim trenérům. Makejte na sobě poctivě dál, ať se dál zlepšujete. Poslouchejte svoje trenéry, už vás toho spoustu naučili a ještě hodně naučí! Chcete přece vyhrávat i nadále, ne?

Miňa

Jan Mynařík – Ne, 08/11/2009 – 18:04

Přílišná skromnost...

Dava je příliš skromný ...

tak se toho ujmu já ;), protože dokonce i mně neušlo, že naši "mlži" v Brněnském kole ukázali, že FAKT UMÍ! ... a nejenom korfbal, ale taky "podržet spoluhráče" na hřišti, skutečně uplatňovat kolektivní hru, komunikovat, plnit trenérovy pokyny (nebo se o to alespoň maximálně snažit), skvěle zafandit ...
... jistě jim zbývá ještě leccos dopilovat....
...ale už teď je to príma parta a je to zásluhou jejich trenéra, který s nimi má nekonečnou trpělivost a taky zásluha všech, kteří chodí na jejich tréninky a zápasy, pořádají (či spolupořádají) pro ně akce ... prostě věnují jim svůj čas - a to se počítá :-)

Já vím, že to všichni víte, ale je dobré si to připomenout :-)

JaMal

P.S.: Děcina, byla to super sobota! Jen tak dál!!!

XiaoXin (bez ověření) – Ne, 08/11/2009 – 22:59

Velmi pěkně se na vás

Velmi pěkně se na vás dívalo, a nebýt menších rozměrů hřiště a mírně kluzké podlahy, které smazávaly technické rozdíly, dostali by soupeři větší příděly od obou týmů
(je pravda, že některé bruslařské kreace hráčů i rozhodčího si vysloužily nadšený potlesk přihlížejících :))

Martin Uherka – Po, 09/11/2009 – 12:02

Super podívaná

Chtěla bych poděkovat hráčům za krásnou sobotní podívanou. Jezdíme fandit dětem celkem pravidelně už od počátku, co korfbal hrají a musím říct, že celý tým udělal opravdu obrovský pokrok hlavně díky super práci všech trenérů, kteří se jim tolik věnují.
Jsem ráda, že děti vydržely ty počáteční prohry a pilně trénovaly dál a mohou si teď vychutnávat ty slastné výhry.
Už teď se těším na další zápas. Díky.
IM

Ivana Marková (bez ověření) – Po, 09/11/2009 – 13:35

Fotky mlžů!

Fotky od Jana Malanové byly doplněny do článku, všechny jsou potom v samostatné galerii.

Miňa

Jan Mynařík – Po, 09/11/2009 – 18:03
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i