Návštěva holandského klubu potvrdila korfbalové partnerství

Jan Mynařík – Út, 02/11/2010 – 23:45

V srpnu tohoto roku korfbalisté prostějovského oddílu SK RG Prostějov navštívili Nizozemsko, zemi původu korfbalu. V Enschede, kde působí partnerský klub DOS-WK, se po dvou předchozích ročnících přípravného kempu prostějovského extraligového týmu byly toto léto podívat i mladé korfbalové naděje z Hané. A v uplynulém týdnu měli prostějovští korfbalisté možnost pohostinnost oplatit, když do Prostějova přijela početná výprava mládežnických týmů DOS-WK včetně doprovodu a vedení klubu.

Pět dní v České republice bylo vskutku nabito programem. V pondělí po příjezdu a chutném českém obědě již následoval společný trénink s českými dětmi. Ve sportovní hale RG a ZŠ se tak najednou pohybovalo téměř šedesát hráčů. Trénink si pro všechny připravili Holanďané a byl zaměřen na základní korfbalové dovednosti a spolupráci mezi všemi hráči. To, že přátelství navázaná v srpnu v holandském Enschede zůstala nezapomenuta bylo jasné téměř okamžitě a při následné společné večeři se již čile diskutovalo.

Základnou prostějovského korfbalového oddílu je Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova, která také byla cílem úterního dopoledního programu. Nejprve ve dvou vyučovacích hodinách předvedli mladí hráči DOS-WK Enschede korfbal žákům RG a ZŠ a Základní školy na Palackého třídě, kteří spolehlivě zaplnili tribuny. Holandské korfbalisty ve sportovní hale přivítal ředitel Reálného gymnázia a základní školy RNDr. Ing. Rostislav Halaš s paní zástupkyní PaedDr. Janou Maršálkovou. Přítomní žáci mohli sledovat ukázky základních technik korfbalu, ale i zápas mezi DOS-WK a týmem složených z hráčů SK RG Prostějov a studentů RG a ZŠ. Všichni si pak mohli vyzkoušet vystřelit na korfbalový koš a přihlásit se na tréninky korfbalu. Přítomné vedení DOS-WK bylo velmi překvapeno množstvím korfbaluchtivých dětí a šikovností při jejich mnohdy první střele na koš.

Holandští hosté si pak měli možnost prohlédnout prostory a moderní učebny RG a ZŠ a diskutovat se žáky v hodině angličtiny. Celou návštěvu školy pak završil typický český oběd, když se ve školní jídelně podávala svíčková na smetaně.

Město Prostějov se chlubí krásnou radnicí, tudíž nemohla chybět ani v programu návštěvy korfbalových turistů ze země tulipánů. Prohlídka vyvolala nesčetně dotazů i několik údivů, nejvíce zaujala však obřadní síň se svoji výzdobou. Celou výpravu pak přijal místostarosta Miroslav Pišťák, který ocenil korfbalové partnerství mezi SK RG a DOS-WK i sportovní nadšení mladých hráčů.

Na středu byl připraven turnaj dvou mládežnických týmů DOS-WK s družstvy SK RG Prostějov, KK Brno a TJ Znojmo MS YMCA. Porci celkem deseti zápasů všichni účastníci zvládli a měli tak možnost srovnat úroveň korfbalu v zemi jeho původu a u nás. Turnaj nakonec zcela ovládlo Znojmo následované Brnem, áčkem DOS-WK, domácím Prostějovem a posledním B-týmem DOS-WK.

V šest hodin večer potom junioři usedli na tribunu, aby sledovali zápas extraligového áčka SK RG Prostějov proti týmu DOS-WK složeného z přítomných hráčů seniorských týmu holandského klubu a doplněného o několik dorostenců. Domácí se prezentovali svižným útočným korfbalem s vysokou úspěšností střelby a těsnou obranou a utkání nakonec ovládli v poměru 24:13, když již v poločase na ukazateli skóre svítilo 16:8 pro Prostějov. Celý den pak završila diskotéka pro prostějovské i holandské děti.

Po sportovně přeplněné středě musel logicky následovat odpočinkový čtvrtek, kdy hosté z Nizozemska nejprve dopoledne navštívili Sloupsko-šošůvské jeskyně v Moravském krasu, aby odpoledne relaxovali v olomouckém aquaparku. V pátek se rozloučili z Prostějovem a vydali se na návštěvu a prohlídku našeho hlavního města, kterou zorganizovali dorostenci SK RG Prostějov.

Z reakcí DOS-WK bezprostředně po návratu zpět do Holandska lze jednoznačně usoudit, že se všem návštěva v Prostějově opravdu líbila a hodně si ji užili. Nezbývá než doufat, že vzájemná spolupráce a návštěvy SK RG Prostějov a DOS-WK Enschede budou i nadále pokračovat. Bylo nastartováno krásné přátelství!

Kategorie:

SUPEER!!!

Úplně nejlepší týden co mohl být!!! :)

Tomi (bez ověření) – So, 06/11/2010 – 17:09

Souhlasím s Tomem::)))

Souhlasím s Tomem::)))

Niki (bez ověření) – So, 06/11/2010 – 17:36

enschede

Moc mne mrzí, že pro pracovní vytížení jsem nemohl vidět středeční zápasy...
Ale podle nadšení kluků ( i ostatních) a to že jsem je neviděl skoro celý týden doma, byl program hodně nabitýa zajímavý...
A podle všeho, a jak to vidím, byla celá návštěva perfektně zvládnutá ze strany pořádajícího oddílu...BRAVO...!!!

Jste fajn...

Marek P. (bez ověření) – Po, 08/11/2010 – 18:05

Děkujeme :)

I když to bylo chvílemi poněkud hektické, jsme rádi, že jsme mohli celý týden věnovat našim Holanďanům a našim dětem. Rozhodně to stálo za to a pochvala nás velmi těší! :))

Martin Uherka – Út, 09/11/2010 – 12:53

Na fotky DOS-WK

se můžete podívat zde

Jana Uherková – Ne, 14/11/2010 – 22:05
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i