Prostějováci se na Světovém poháru U16 rozhodně neztratili!

David Konečný – Po, 28/03/2011 – 10:38

V uplynulém víkendu 26.3.-27.3.2011 se v holandském městě Schijndel uskutečnilo neoficiální mistrovství světa týmů do 16-ti let v korfbale. Náš tým České republiky skončil na turnaji na 7.místě. I když umístění mohlo být minimálně o 3 příčky lepší (ale o tom až dále v článku), tak toto mistrovství mělo pro náš klub jinou významnou stránku. Na turnaji reprezentovalo Českou republiku hned 5 zástupců z Prostějova! Byli to Nikola Ambrosová (kapitánka týmu), Renata Havlová, Veronika Rajsiglová, Petr Galíček a Tomáš Marek.

Turnaje se zúčastnilo 10 týmů, které byly rozděleny do dvou skupin po pěti. Další program turnaje spočíval v tom, že první dva týmy po základní části postoupí do semifinále, zbylé tři týmy si zahrají zápasy o umístění, tedy o 5.-10.místo. My jsme v základní skupině měli soupeře z Holandska, Ruska, Německa a Běloruska. A protože domácí tým byl super jasným favoritem celého turnaje, tak bylo jasné, že naše cesta do semifinále vede přes Rusko a Německo (Bělorusko bylo jasným outsiderem skupiny). Druhá skupina byla tvořena Belgií, Taiwanem, Anglií, Maďarskem a exotickým Nepálem, který ale nakonec nedostal víza, a tak byl nahrazen týmem Triangel, tvořeným hráči holandských klubů De Boomerang a DKOD.

První den tedy probíhaly zápasy v základních skupinách. Hrálo se 2x15 minut a úvodním soupeřem nám byl tým z Ruska. Po velmi dobrém a koncentrovaném výkonu jsme zvítězili 9:5 a mohli jsme tak jít s velkou nadějí do dalšího zápasu, a to s Německem. Ovšem v tomto zápase se nám nevedlo hlavně střelecky, a tak i když jsme byli lepším týmem, tak jsme díky neproměňování i těch nejvyloženějších šancí nakonec prohráli 4:6. Nezbývalo tedy nic jiného, než v dalším zápase proti favoritovi uhrát nějaké body, pokud jsme si chtěli zachovat naději na postup do semifinále. Do zápasu jsme vkročili velmi dobře a ujali jsme se dokonce i vedení a i v poločase bylo skóre jen o jeden jediný koš v náš neprospěch. Ale do druhého poločasu jsme nastoupili více nervózní – snad z pocitu, že máme proti favoritovi šanci – a celý zápas jsme nakonec prohráli 4:17. Poslední zápas ve skupině již nic neřešil, naši si lehce zastříleli a Bělorusko porazili 23:3. V souhrnu všech zápasů prvního dne nám výsledky stačily pouze na 3.místo v základní skupině, což nás odsoudilo hrát druhý den zápasy o 5.-10.místo. Škoda toho zápasu s Německem.

Druhý den jsme zahájili opět proti Rusku a snad s pocitem určitého zklamání z předchozího dne jsme tentokrát s Ruskem jen remizovali 7:7. Dalším soupeřem nám byl tým z Maďarska. Podle výsledků z prvního dne jsme byli favority zápasu, bohužel možná zafungovalo malé podcenění, a tak jsme slabý tým z Maďarska porazili až po boji těsně 8:5. V dalším zápase šlo spíše jen o skóre a také o to, aby se nikdo nezranil. V odvetě proti tvrdě hrajícímu Bělorusku jsme opět nezaváhali a tentokrát zvítězili 18:6. Náš poslední zápas v turnaji proti Anglii tedy měl rozhodnou o konečném umístění. V případě vítězství jsme měli šanci na celkové 5.místo, v případě prohry by jsme byli odsouzeni díky horšímu skóre oproti Rusku až na 7.místo. Naneštěstí se stalo to druhé. Proti velmi dobře hrajícímu soupeři z Anglie jsme neměli šanci a konečný výsledek 5:9 v náš neprospěch znamenal celkové 7.místo. Triangel se již zápasů o 5.-10.místo nezapojil a umístil se tedy na 10.místě.

"Podle přímých zpráv z turnaje víme, že se všichni naši zástupci prosadili a stali se platnými členy týmu. Zvláště Nikola Ambrosová (ta byla dokonce kapitánkou týmu) a Tomáš Marek nikdy nechyběli v základní sestavě pro utkání. Je nutné dodat, že právě tito dva hráči jsou svým věkem již pravoplatnými členy reprezentace do 16-ti let a dalo se očekávat, že se stanou oporami týmu. To zbylí tři naši reprezentanti mají ještě minimálně 2x možnost se tohoto turnaje této věkové kategorie zúčastnit, a tak doufám, že budou na sobě dále pracovat a využijí získané zkušenosti, aby za rok dostali stejnou příležitost. Na závěr chci říct, že věřím, že tato účast našich nadějí nebyla jen ojedinělým jevem a že se náš oddíl stane do budoucna pravidelným „dodavatelem“ hráčů pro reprezentační výběry, což by bylo nejen přínosem pro samotné účastníky, ale určitě by to zvedlo i kvalitu a prestiž celého prostějovského korfbalu."

VÝSLEDKY A TABULKY:
Skupina "A"
Česko - Rusko 9:5, Česko - Německo 4:6, Česko - Nizozemsko 4:17, Česko - Bělorusko 23:3, Nizozemsko - Rusko 22:2, Nizozemsko - Německo 16:2, Nizozemsko - Bělorusko 20:1, Německo - Rusko 8:5, Německo - Bělorusko 19:3, Rusko - Bělorusko 14:7
1. Nizozemsko - 74:9 - 8 b.
2. Německo - 35:28 - 6 b.
3. Česko - 40:30 - 4 b.
4. Rusko - 26:46 - 2 b.
5. Bělorusko - 14:76 - 0 b.

Skupina "B"
Belgie - Taiwan 9:8, Belgie - Anglie 8:3, Belgie - Maďarsko 20:2, Belgie - Triangel 14:1, Taiwan - Anglie 8:8, Taiwan - Maďarsko 26:5, Taiwan - Triangel 22:3, Anglie - Maďarsko 12:2, Anglie - Triangel 12:1, Maďarsko - Triangel 6:6
1. Belgie - 51:14 - 8 b.
2. Taiwan - 64:25 - 5 b.
3. Anglie - 35:14 - 5 b.
4. Triangel - 11:54 - 1 b.
5. Maďarsko - 15:64 - 1b.

Zápasy o 5.-10.místo (Nepál se této části turnaje již nezúčastnil)
Česko - Rusko 7:7, Česko - Maďarsko 8:5, Česko - Bělorusko 18:6, Česko - Anglie 5:9, Anglie - Rusko 12:10, Anglie - Maďarsko 17:2, Anglie - Bělorusko 25:3, Rusko - Maďarsko 18:9, Rusko - Bělorusko 14:4, Maďarsko - Bělorusko 6:4

Semifinále
Nizozemsko - Taiwan 27:11, Belgie - Německo 13:9

O 3.místo
Taiwan - Německo 19:11

Finále
Nizozemsko - Belgie 24:11

KONEČNÉ POŘADÍ:
1. Nizozemsko
2. Belgie
3. Taiwan
4. Německo
5. Anglie
6. Rusko
7. Česko
8. Maďarsko
9. Bělorusko
10. Triangel

Gratulace od věrných fanoušků

Jelikož fanoušci Markovi s babičkou nemohou nikde chybět, viděli jsme vše na vlastní oči a musím vám říct, že to byla paráda!
To 4. místo mě dost mrzí, uteklo nám o vlásek a na Němce jsme rozhodně měli. Přesto té náročné cesty (1200 km) nelituju a jela bych zase.
Naši se prali o každý míč a nedali nikomu nic zadarmo.
Ještě jednou moc gratuluji všem!

Ivana Marková (bez ověření) – Po, 28/03/2011 – 19:02

Jo a já musím dodat, že

Jo a já musím dodat, že právě díky paní Markové jsem měl vždy hned stručné a aktuální informace o dění našeho týmu na turnaji a vlastně i celý článek je založen na těchto zprávách - takže díky!

David Konečný – Po, 28/03/2011 – 19:26

repre ČR

Já jsem tam bohužel nebyl (a dost mne to mrzí), ale jak jsem vše též sledoval na dálku, musím uznat, že 5 hráčů z PV je velký úspěch (z 13 sportovců)...
A jestliže to byl nejvyšší možný turnaj v tomto sportu (a věku), tak mne trošku mrzí podpora svazu a státu na reprezentaci.....!!!
Myslím, že zapůjčené tepláky (staršího data ušití...) a podpůrný team nebyli důstojným ukazatelem reprezentace...
Věřím, že podobný turnaj pro další děti, které budou reprezentovat ČR bude již lépe marketingově a organizačně připraven...
I pro další fandy, kteří by tam mohli jet....
a fandit...

Petr Marek (bez ověření) – Út, 29/03/2011 – 08:51
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i