Rozhovor s Nikolou Ambrosovou a Tomášem Markem o účasti na Světovém poháru U16

David Konečný – Pá, 01/04/2011 – 23:53

Po úspěšné reprezentaci České republiky i našeho klubu jsme se zeptali dvou účastníků Světového poháru do 16-ti let na pár otázek. Přinášíme vám rozhovor s Nikolou Ambrosovou a Tomášem Markem!

Jaké jste měli pocity, když jste se dozvěděli, že jste nominování do reprezentačního výběru?

Nikola: Ohromná radost! Byli jsme rádi, že si nás reprezentační trenér všiml. Skvělá byla i ta zpráva, že se nás z Prostějova do tohoto výběru dostalo hned pět.
Tomáš: Byl jsem nadšený! Mým cílem bylo se do reprezentačního výběru nominovat. V soutěži starších žáků i v dorostenecké lize se náš tým pohybuje celou sezónu na prvních třech místech tabulky, a tak jsem doufal, že by se někdo z Prostějova mohl do reprezentace dostat, a to se povedlo hned pětkrát!

Jaké to bylo hrát za reprezentační tým?

Nikola: Nejprve jsem byla mírně nervózní z toho, jací budou soupeři a spoluhráči a jak se bude dařit mně osobně. Ale hned po prvním hvizdu jsem se uklidnila. Hra na mezinárodní úrovni je o poznání rychlejší než v domácí lize, obrana je těsnější a soupeři jsou samozřejmě silnější a šikovnější.
Tomáš: Velkým rozdílem oproti klubovým zápasům byla i zvolená taktika pro zápasy. Trenér nám před utkáním jasně určil naše funkce ve hře – například doskakující hráč, střelec, podpůrný hráč, atd. Na klubové úrovni po nás trenéři zatím nevyžadují toto rozdělení, protože chtějí, abychom se korfbalově rozvíjeli na všech herních postech.

Jaký jste měli tým – byli jste dobrá parta?

Nikola: Jsem moc ráda, že jsem na této akci lépe poznala další korfbalisty z jiných klubů v České republice. Vesměs jsme se už všichni znali alespoň od vidění ze vzájemných zápasů z ligových utkání, ale takto jsme se mohli lépe poznat. Velmi často jsme se špičkovali s hráči z Náchoda nebo Znojma, kdo z nás vyhraje letos ligu starších žáků. Bylo to fajn.
Tomáš: Co se týká našeho týmu a hry, tak jsme byli ze začátku velmi nesehraní a naše souhra se postupně lepšila s přibývajícími zápasy. I když se trenér snažil využívat při tvorbě sestavy klubové vazby, tak jsme k sobě hledali cestu, protože v rámci klubových zápasů stejně hraje každý z nás v jiné čtverce.

Co říkáte úrovni soupeřů?

Nikola: Pro mě bylo velkým zážitkem hrát proti cizincům. Na hřišti jsme se mohli klidně domlouvat nahlas, aniž by jsme soupeři něco prozradili.
Tomáš: Na většině týmů, proti kterým jsme hráli, bylo vidět, že jsou velmi dobře sehraní, že se spolu nevidí poprvé jako my. Možná by nám k lepšímu výsledku na turnaji pomohlo nějaké předturnajové soustředění, které by nás lépe připravilo na takto těžké zápasy.

Střelecky jste se oba na turnaji celkem výrazně prosadili. Kolik jste dali košů a který zápas byl pro vás nejpovedenější a který naopak velkým zklamáním?

Nikola: Na turnaji jsem dala 8 košů. K tomuto celkem vysokému číslu mi pomohlo i to, že jsem byla určena na střelbu penalt. Nejlepším zápasem pro mě bylo první utkání proti Rusku, kdy jsme otočili nepříznivý vývoj a nakonec zvítězili 9:5.
Tomáš: Mám to velmi podobné jako Niky. Také jsem dal 8 košů a také se mi nejvíce líbil první zápas proti Rusku. No a nejhorší zápas?! Pro mě to bylo utkání s Německem, které jsme celkem nešťastně prohráli o 2 koše. A právě tato prohra rozhodla o tom, že jsme nepostoupili do semifinále.
Nikola: Souhlasím s Tomem. Ten zápas s Němci nám mrzel ještě hodně dlouho. Chybou bylo to, že jsme hráli až moc nervózně a ustrašeně proti tvrdě bojujícímu soupeři.

Niki, byla jsi kapitánkou reprezentace. Jak k tomu došlo a jaké to bylo?

Nikola: Trenér chtěl za kapitána nějakou holku a určil mě a všichni v týmu se na tom jednohlasně shodli. Nejprve jsem měla obavy z něčeho nového, z velké zodpovědnosti a dokonce mi byla svěřena role exekutora penalt, což důležitost mojí role ještě znásobilo. Ani na jednu z těchto funkcí nejsem v klubu zvyklá. Ale myslím, že to dopadlo dobře.

Co do budoucna – doufáte ve svoji další reprezentační kariéru?

Nikola: Samozřejmě věřím, že to nebyla moje poslední účast v reprezentaci. Vím, že v kategorii do 16-ti let už nebudu moci hrát, takže mým cílem je nyní výběr do 19-ti let. Byl to vynikající zážitek, který bych si ráda i několikrát zopakovala.
Tomáš: Ani já už nebudu moci hrát v kategorii do 16-ti let, ale už od prvních svých korfbalových krůčků věřím a pracuji na tom, abych mohl hrát za reprezentační výběr, takže doufám, že jsme se dobře uvedli a že si nás reprezentační trenéři vyberou i ve vyšších věkových kategoriích. Já pro to osobně udělám maximum.

A poslední otázka - jak využijete své reprezentační zkušenosti v utkáních za Prostějov?

Nikola: Poznali jsme řadu herních a taktických prvků, které se dají do naší hry v rámci klubu celkem dobře využít. Jsou to například způsoby stavění doskoku, přístup k útočícímu hráči a jeho bránění.
Tomáš: Také jsme poznali, jaké mají slabiny naši spoluhráči v reprezentaci a tedy potenciální soupeři na klubové úrovni v rámci České republiky. Ale tyto slabiny prozrazovat nemůžu, protože je využijeme až v rozhodujících zápasech o medaile a mistra České republiky!

Vyjímka

Tak většinou děláme rozhovory na letišti před odletem a po přistání, ale tady jsme udělali vyjímku :)

Tomi (bez ověření) – Ne, 03/04/2011 – 16:10

X

Ještě, že jsi nerozvykládal víc... Doma toho nepovíš...

PM (bez ověření) – Po, 04/04/2011 – 14:37

:D

Všecko co doma povím dej do novin a pak se mužem o něčem bavit... :D

Tomi (bez ověření) – Čt, 07/04/2011 – 07:12
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i