2.kolo a druhá výhra v extralize, navíc i v 1.ČKL na 100%

David Konečný – Po, 30/11/2015 – 11:09

Náš "seniorský" výběr prošel velmi náročným víkendem. Nejprve v sobotu 28.11. cestoval do Českých Budějovic na zápasy 1.ČKL, kde se úspěšně utkal s B-týmy Kolína (výhra 27:22) a domácích Budějovic (výhra 13:8), ale hlavně v neděli 29.12. přivítal do domácí půdě v rámci extraligy a ligy rezerv tým ze Znojma. A opět náš tým slavil 100% úspěch po výhrách v extralize 25:24 a lize rezerv 15:13.

Extraliga:
SK RG Prostějov "A" - MS Znojmo 25:24 (15:12)

Sestava a koše Prostějov:
Galíček 6, Lužný 2, Ambrosová 1, Zelinková 3 - Tichý 2 (Uherka 1), Marek 1, Havlová 5, Lorencová 4.

Znojmo je svým složením a věkem velmi podobné našemu týmu, ovšem pro Znojmo mluví více zkušeností z těžkých zápasů, navíc v jeho výběru je řada reprezentantů s velkými zkušenostmi ze seniorkých MS či ME. Celý zápas se hrál ve vysokém tempu a hlavně první poločas byl ve znamení velké úspěšnosti střelby obou týmů. V první půli měl bodově navrh náš tým, ale skóre bylo stále těsné (ne s větším rozdílem jak 2 koše). Až ke konci poločasu se z dálky trefil náš střelec zápasu Galíček a určil poločasový rozdíl 15:12 pro Prostějov. Druhý poločas byl nejprve podobný prvnímu a náš tým si stále držel 2 body náskok, ale kolem 40.minuty zápasu se začala karta obracet a vypadalo to, že Prostějovu dochází síly a Znojmo šlo dokonce do dvoubodového vedení. Navíc se zranil domácí hráč Tichý a musel být střídán velezkušeným Uherkou. Naštěstí se našim hráčům stále dařilo střelecky a náskok jsme 5 minut před koncem zápasu stáhli na 24:24. Teď už bylo jasné, že rozhodne jeden jediný koš a ten dal veterán týmu Martin Uherka a rozhodl tak o druhém vítězství našeho týmu v letošním ročníku extraligy.

Liga rezerv:
SK RG Prostějov "A" - MS Znojmo 15:13 (9:4)

Sestava a koše Prostějov:
Lužný 3 (Galíček 1), Marek 1, Ambrosová 2 (Zelinková 1), Jenešová 1 - Uherka 3, Štefák 2, Havlová (Lorencová 1), Drábková.

Do tohoto zápasu oba týmy výrazně protřídaly a tempo zápasu bylo poloviční a tím i počet košů byl poloviční. Náš tým, hlavně v 1.poločase, měl lepší střelbu a zakončení než soupeř. Znojmo se ve druhém poločase pokusilo otočit vývoj zápasu, ale i když výrazně stáhlo náskok, tak na obrat ve skóre to již nestačilo.

1.ČKL:
Sokol České BUdějovice "B" - SK RG Prostějov "B" 8:13 (5:5)

Koše Prostějov:
Galíček 3, Tichý 3, Marek 2, Havlová 2, Štefák 2, Lorencová 1, Lužný, Jenešová, Zelinková, Drábková.

Špatný zápas z obou stran v útoku, až ve druhém poločase se náš tým rozhýbal a začal střílet koše, ale i tak bylo utkání hlavně o obraně a mizerném zakončení obou týmů

1.ČKL:
VKC Kolín "B" - SK RG Prostějov "B" 22:27 (14:13)

Koše Prostějov:
Lužný 7, Galíček 6, Tichý 5, Havlová 3, Marek 2, Lorencová 2, Zelinková 1, Drábková 1, Štefák, Jenešová.

Úplně jiný zápas než první utkání. Obě strany velmi dobře střílely a navíc obrany nebyly tak přesné a těsné, jak by bylo potřeba. Náš tým začal výrazně lépe než soupeř z Kolína, který potřeboval pár minut na rozjezd. Pak se zkušení hráči Kolna rozehráli, ale na konci zápasu už jim došly síly a náš tým si v klidu pohlídal skóre.

Slovo trenéra:
Jsem nadšený nejen z tohoto víkendu, ale i z celkového vstupu našeho týmu do sezóny. Snad se nepletu, ale jde asi o nejlepší zahájení sezóny našeho klubu v extralize. Vím, že musíme zůstat nohama na zemi, protože jde o start soutěže a čeká nás ještě hodně těžkých zápasů, ale také vím, že jdeme správnou cestou a soupeře můžeme dále překvapovat a sami se můžeme dále zlepšovat. Stále pro nás platí, že chceme v 1.ČKL lize "trénovat" a zkoušet různé herní situace pro to, abych je pak mohli uplatnit v extralize. Myslím, že se nám vyplací zařazení našich dorostenců právě do soutěže 1.ČKL na úkor účasti v extralize dorostenců. Naši mladí hráči hrají kvalitnější zápasy s kvalitními soupeři a pak nejsou překvapení z rychlejších a důraznějších zápasů v extralize. Jsem také velmi rád, že máme tak široký kádr. V současné době máme totiž velmi silnou marodku - 4 hráči jsou z různých důvodů dlouhodobě mimo hru - ale přesto jsme stále schopní konkurovat soupeřům v obou seniorských ligách. Pokud jde o zápas se Znojmem, tak jsme čekali, že soupeř bude tradičně spoléhat na rychlý pohyb svých hráčů, s velkým množstvím přihrávek a kvalitním doskokem jejich vysokých mladých hráčů. Věděli jsme, že pokud k tomuto Znojmo přidá kvalitní střelbu, tak naše šance budou minimální. Cílem pro zápas bylo tedy eliminovat doskok soupeře a tím mu pokud možno nedovolit opakovanou střelbu, dále jsme nechtěli se Znojmem rychle běhat a přistoupit na jejich tempo hry. V útoku jsme chtěli jít co nejvíce do koše a z těchto situací si vytvářet tlak a využít naše atleticky zdatné a vysoké kluky na doskoku (zde musím vyzvednout opět výkon Michala Marka, který si práci pod košem doslova užíval, ale i ostatní naši kluci byli na doskoku úspěšnější než soupeř). Po doskoku následovala nahrávka na děvčata pro tzv. opakovanou střelbu (musím všechny holky pochválit, střílely dobře a v součtu daly 13 košů z 25). Toto se nám dařilo celý zápas, a vlastně jsme nemuseli vůbec měnit svoji taktiku během zápasu. Přesto je v naší hře spousta individuálních chyb, které nám stále velmi škodí. V utkání jsme ztratili 8x zbytečně míč, což soupeř většinou potrestal. Nebýt těchto chyb, tak se nám hrálo celý zápas volněji s pocitem většího náskoku. Ale věřím, že tyto chyby pramení z mladého věku našeho týmu a že s rostoucími zkušenostmi je budeme minimalizovat. Nakonec chci hráčům za jejich výkon poděkovat, myslím si, že to byl zatím jejich nejlepší zápas, který odehráli. Všichni do zápasu šli od začátku až do konce naplno a přesně se snažili plnit to, co jsme si před zápasem řekli - udělali mi velkou radost.

i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i