Prostějovský týden: Korfbalistka je v repre

Jan Mynařík – Pá, 30/03/2007 – 12:30

Prostějovský týden ze středy 28. března vyšel i s velkým rozhovorem s Gábou Kadlecovou. Pro ty, co neměli možnost si to přečíst přímo v novinách, uveřejňujeme tento článek s laskavým svolením autora a sportovního redaktora Marka Sonnevenda.

Korfbalistka je v repre | Gabriela Kadlecová na svůj sport nedá dopustit

Marek Sonnevend, Prostějov – Není mnoho sportovních odvětví na Prostějovsku, jež by se mohly pyšnit tím, že vychovaly reprezentanta České republiky. Korfbalovému oddílu SK RG Prostějov se to povedlo, když v jeho dresu vyrostla až do národního týmu Gabriela Kadlecová.

„Korfbal jsem začala hrát asi v devíti letech, ve čtvrté třídě základní školy mě k němu přivedla učitelka tělocviku Lucie Dohnalová. Předtím jsem zkoušela basketbal, ale jakmile jsem ke korfbalu jednou přičichla, už jsem s ním nechtěla skončit. Z mnoha různých důvodů se mi hodně líbí,“ prozradila na sebe osmnáctiletá slečna.

Co jí na nepříliš známém sportu imponuje nejvíc? „Že se v něm absolutně nejde prosadit individuálně. V jiných kolektivních sportech jako ve fotbale, hokeji nebo basketu to aspoň částečně jde, ale v korfbalu opravdu ne. Tam musí být všechno založené na týmovém pojetí, jednotlivec skoro nic neznamená,“ vyložila Kadlecová.

K úspěchu je dle jejích slov nutné spojit rychlost, chytrost a kolektivní myšlení. „Lidem, kteří korfbal neznají – a takových je většina – může celá hra připadat jako velký zmatek. Když ale pochopíte pravidla a proniknete do podstaty, můžete objevit velký náboj a vnitřní krásu skrývající se v korfbalových zápasech,“ přiblížila studentka RG a ZŠ Prostějov.

Po celou svou dosavadní kariéru hájí barvy klubu SK RG, v němž prošla všemi mládežnickými výběry a nyní už třetím rokem nastupuje i za tým dospělých. „Hrát za seniory, to je pro mě obrovská zkušenost a možnost neustále se zlepšovat. Zvlášť v extralize proti těm nejlepším českým hráčům a hráčkám,“ uvažovala Kadlecová.

Vítanou nástavbou je pro ni řadu let rovněž reprezentace ČR. „Měla jsem štěstí, že si mě už jako hodně mladé holky všimli klíčoví lidé a já se díky tomu dostala do našeho nároďáku. Mou první mezinárodní akcí bylo v roce 2003 mistrovství světa do 16 let v Nizozemsku. Sledovat hlavně domácí celek představovalo ohromný zážitek, protože Holanďané předvádí korfbal neskutečné úrovně,“ pěla Kadlecová ódy na kolébku tohoto sportu.

V reprezentačních výběrech různých věkových kategorií se udržela až do současnosti. „Měla jsem sice roční pauzu kvůli zlomené noze, ale teď už jsem v pořádku a v plné síle. V lednu jsem pomáhala českému týmu do 23 let ke třetímu místu v přípravném turnaji, který hostil nizozemský Appeldoorn. Podařilo se nám tam porazit Belgii, což byl velký úspěch,“ pochlubila se sympatická dívka.

Na kontě má rovněž pátou příčku z loňského mistrovství Evropy do 23 let. „Na základě tohoto umístění možná na podzim pojedeme na světový šampionát do Tchajwanu. To by byl zatím můj vrchol,“ zasnila se Kadlecová, jež se těší i na letošní MS dospělých. „Koná se totiž poprvé v historii na území ČR, navíc v nedalekém Brně. Strávím tam nejspíš celý desetidenní turnaj,“ usmála se.

V poslední době jí dělá radost vzrůstající úroveň prostějovského korfbalu. „Díky pár lidem, kteří do toho dávají spoustu úsilí i svého volného času, šel náš klub za uplynulý rok dost nahoru. Možná nejvíc je vzestup patrný na dorosteneckém družstvu, za které nastupuji v první řadě. Povedlo se nám postoupit do extraligového play off a kdybychom přešli přes Znojmo až do finále, šlo by o supervýsledek,“ říkala Kadlecová předtím, než dorost SK RG v semifinálovém duelu na jihu Moravy podlehl 6:12.

Nyní se tak před národní reprezentantkou ČR otevírá možnost dovést Prostějov alespoň k bronzu a následně pokračovat ve slibně rozjeté kariéře. „U korfbalu hodlám vydržet natrvalo. Věřím, že mě nepotkají žádné větší zdravotní komplikace a že se mi podaří tenhle krásný inteligentní sport skloubit s civilním životem. Chci jít na vysokou školu a třeba v Brně by to bylo ideální. Uvidíme,“ zakončila Gabriela Kadlecová.


Gabriela Kadlecová (dole druhá zleva) v reprezentačním dresu ČR do 23 let.
Foto: http://www.actionphotography.nl

Pozn. korfbal.prostejov.cz: Na fotografii můžete vidět i další naši členku šiřšího výběru reprezentace Anetu Lešanskou (uprostřed třetí zprava).

Celkově tak součástí různých reprezentačních výběrů byly z Prostějova už tři hráčky, včetně nejúspěšnější Lenky Faltýnkové, která ve své aktivní reprezentační kariéře patřila k oporám národního týmu.

Kategorie:

díky Mino, že jsi dal

díky Mino, že jsi dal článek na stránky, protože já bych se k němu určitě jinak nedostala...ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy četla něco o korfbale v PV-týdnu, naši to přede mnou asi schovávají nebo co:) a samozřejmě posílám pozdrav pro Gábu:)!!!

klubkovlny (bez ověření) – Pá, 30/03/2007 – 14:01
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i