Vstupujeme do revoluční extraligové sezony

Jan Mynařík – So, 13/09/2008 – 14:43

Již příští sobotu 20.9. začíná nová extraligová sezona a my do ní vstupujeme dvojzápasem na půdě Českých Budějovic. A sezona to bude z mnoha hledisek vskutku revoluční: čas na střelbu shot-clock, nová pravidla pro nastupování hráčů z béčka, povinnosti extraligových týmů na mládežnickou základnu, ale i nováček z Děčína, který se po dlouhých letech vrací do nejvyšší české korfbalové soutěže.

Ale vezměme to popořadě. Opravdu asi tou největší změnou je tzv. shot-clock neboli čas na střelbu. Ten přichází na scénu společně s novými pravidly vydanými IKF (Mezinárodní korfbalovou federací). Shot-clock spočívá v tom, že od přijetí míče na útočné polovině má tým 25 vteřin na vstřelení koše nebo na to, aby se střeleckým pokusem dotkl obroučky koše. V případě tohoto dotyku nebo po nějakém provinění obrany dochází ke znovunastavení celých 25 vteřin. Toliko k základům tohoto pravidla.

Proč ale taková změna? Odpověď je jednoduchá - větší divácká atraktivita. Na shot-clock se již několik let hraje v nejvyšších holandských a belgických soutěžích a obraz hry se vskutku změnil. Už nedochází k tomu, že by si jeden tým vytvořil větší náskok, a pak v útocích zdržoval. Ve většině zápasů je o co hrát až do samotného závěru, je totiž zajištěno, že tým bude mít dostatek příležitostí zaútočit. Zároveň časový limit znamená, že dochází ke konci limitu i ke střelám z méně připravených pozic. Vstřelený koš z takové těžké pozice nebo velké vzdálenosti je pak samozřejmě úžasný korfbalovým zážitkem.

Sezona 2008/2009 je přelomová také z hlediska českého korfbalu jako celku. Pracovní komise jmenovaná Valnou hromadou Českého korfbalového svazu připravila spoustu změn. Mezi ty, které se nejvíc projeví v České korfbalové extralize, patří možnost neomezeně nasazovat hráče rezervních týmů. Oproti předchozímu stavu to umožňuje nechat náhradníky áčka se tzv. vyhrát v nižší soutěži a získat tak potřebné zkušenosti. Zároveň přichází povinnosti pro extraligové týmy na vychovávání mládežnické sezony. Aktuální tříletý plán počítá v první sezoně u každého extraligového týmu s jedním dorosteneckým a jedním žákovským týmem, v další sezoně ještě jeden žákovský navíc a v té třetí musí být ty dva žákovské týmy v různých věkových kategoriích (starší žáci, mladší žáci a minižáci).

A doufejme, že náš extraligový tým bude hrát v novém soutěžním ročníku významnou roli. Naše družstvo má za sebou dlouhou přípravu, která odstartovala začátkem srpna. V druhém srpnovém týdnu jsme pak měli soustředění v holandském Enschede u partnerského klubu DOS-WK. Soustředění absolvované pod vedením holandského trenéra nám dalo nové impulzy, znalostí i zkušeností, ze kterých v naší přípravě těžíme. V sezoně budeme chtít uplatnit nové herní prvky, které trénujeme. A když budeme hrát to, co chceme, tak se snad dostaví i výsledky.

Můžeme se tak těšit na moravská derby s Brnem a Znojmem, vždy vyhecovaná utkání s Kolínem, napínavé momenty v zápasech s Českými Budějovicemi i na nevyzpytatelného nováčka z Děčína, který nahradil Moravskou Třebovou a od kterého zatím nikdo z extraligy pořádně neví, co čekat a jakou hrou se bude prezentovat.

Rozpis zápasů extraligy lze nalézt v kalendáři!

i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i