Starší žáci zahájili suverénně sezónu 2009/2010

David Konečný – Ne, 25/10/2009 – 17:41

V sobotu 24.10.2009 – tedy ve stejný den, kdy náš A-tým dospělých hrál své první letošní extraligové domácí dvojutkání proti Havířovu – cestovali naši starší žáci na své úvodní kolo letošní sezóny do Havířova, přesněji Šenova. A snad ani ten největší optimista nemohl očekávat tak suverénní výkony našich dětí. Výsledky Prostějov – Havířov „A“ 12:3, Prostějov – Havířov „B“ 27:0, Prostějov – Brno 19:4 mluví za vše.

Co se tedy ten den v Havířově dělo? Na nádraží v 6:20 ráno měly sraz tyto naše mladé naděje: Ambrosová Niki, Drábková Katka, Havlová Renča, Juríková Gabča, Kžížková Pavla, Rajsiglová Verča, Galíček Peťa, Hrobár Láďa, Marek Míša, Marek Tom, Rieger David a trenérka Kadlecová Gabča. Cesta byla asi takováto – 3 přestupy (Olomouc, Přerov, Ostrava-Svinov), nejdelší přejezd byl 35 minut. A toto vše bylo zakončeno dvacetiminutovým přesunem ze zastávky Šenov do tělocvičny místní základní školy.

1. zápas
Prostějov – Havířov „A“ 12:3 (7:1)

Dalo se očekávat, že to bude asi nejtěžší zápas dne. Před utkáním byly pokyny do hry jasné – koncentrovaná a důrazná obrana na svého protihráče, v útoku se snažit co nejrychleji hrát míč z ruky a využívat blízké obrany soupeře k akcím na dvojtakt. Úvod jsme měli suverénní a už po 10 sekundách prvního útoku zakončila Verča z dvojtaktu. Pak ale nastal asi pětiminutový útlum z naší strany v útoku – děti zahazovaly šance a vypadalo to, že se jich zmocnila mírná nervozita. Obrana sice šlapala dobře, ale přece jen se soupeř nakonec trefil a srovnal na 1:1. No ale pak to začalo – uklidnění pro nás přinesla Niki, která z po sobě jdoucích dvou útoků zakončila své dvojtakty a zajistila nám během jedné minuty vedení 3:1. Pak se ještě do poločasu ke střelcům přidali Tom a Míša Markovi a opět Verča s Niki. Ve druhém poločase děti pokračovaly ve využívání šancí, Tom proměnil i penaltu a za stavu 11:1 došlo ke střídání, kdy nastoupil Láďa a Renča. Do konce zápasu přidal ještě jeden náš koš střelou zezadu koše Peťa Galíček.

Sestava a koše: Ambrosová – 3, Rajsiglová – 3, Marek M. – 3, Marek T. – 2, Galíček – 1, Drábková, Juríková, Havlová, Rieger, Hrobár.

Po našem prvním zápase se hrálo utkání Havířov „B“ proti Brnu. Po zhlédnutí tohoto zápasu jsme my trenéři pochopili (ale myslím, že i děti), že pokud si to nepokazíme sami a nebo pokud do hry nezasáhne výrazně rozhodčí, tak další dvě utkání by jsme měli také vyhrát.

2. zápas
Prostějov – Havířov „B“ 27:0 (18:0)

Popisovat tento zápas do detailů by nemělo smysl. Děti se prosazovaly od úplného úvodu, kdy první koš padl z penalty hned z prvního útoku. Pak už se téměř všichni vystřídali v různých formách zakončení – střely zpřed koše, zpoza koše, zpod koše, dvojtakty, penalty. Velkým plusem je opravdu ten fakt, že na výsledku se podíleli skutečně skoro všichni. A těm, kterým se nepodařilo skórovat v tomto zápase (Verča a Katka), tak si to vynahradili v jiných zápasech. Konečné skóre bylo rekordní vítězství našich žáků v poslední době.

Sestava a koše: Marek M. – 5, Marek T. – 5, Rieger – 4, Amrosová – 3, Křížková – 3, Hrobár – 3, Galíček – 2, Havlová – 1, Juríková – 1, Drábková, Rajsiglová.

3. zápas
Prostějov – Brno 19:4 (9:3)

Po 5 sekundách hry dala Verča svůj první dvojtakt v tomto zápase, po dalších 20 sekundách hry dala svůj druhý dvojtakt v zápase opět Verča, po výměně útoku s obranou proměnila Niki penaltu a stav po minutě hry byl 3:0! Brnu se poté podařilo skórovat a opět se měnil útok s obranou. Možná si při dalším čtení řeknete, že toto už jste někde četli – nebudete se mýlit a nejedná se o chybu – opravdu to takto pokračovalo. Verča dala v dalších dvou útocích další dva své dvojtakty a po výměně útoků proměnila Niki svoji druhou penaltu. Stav byl 6:1 a nebylo co řešit i přes další dva koše Brna. Za nás se totiž postupně trefili David, Verča a nakonec poločasu ještě z penalty Katka. Ve druhém poločase od nás brněnská obrana trošku poodstoupila, aby zabránila našim smrtícím dvojtaktům. Ale ani toto naše děti nezastavilo, prosazovaly se totiž mimo dvojtaktů i střelami z dálky. Naše děti daly takto 5 košů z 10, které ve druhé polovině zaznamenaly. A protože Brno už bylo úspěšné jen jednou, tak konečný výsledek zní 19:4 pro nás. Mimořádnou úspěšnost v zakončení v tomto zápase předvedla Verča se sedmi koši, z toho 6 bylo z dvojtaktů, při kterých jí vždy asistoval její dvorní nahrávač Peťa Galíček.

Sestava a koše: Rajsiglová – 7(!), Ambrosová – 3, Marek M. – 2, Marek T. – 2, Drábková – 1, Havlová – 1, Juríková – 1, Křížková – 1, Rieger – 1, Galíček, Hrobár.

Výsledky byly možná pro naše soupeře kruté a někdo by mohl soupeře litovat, ale pamětníci si snad vzpomenou na výsledky právě těchto našich dětí před dvěma lety (jen pro připomenutí například první zápas vůbec proti Náchodu 3:33 v sezóně 2007/08). Loni už naše děti hrály proti soupeřům z Havířova nebo Brna vyrovnané zápasy, ale většinu z nich jsme stále prohrávaly. Po dvou letech práce se karta naprosto obrátila. Samozřejmě soupeřům odešla řada hráčů do vyšších kategorií, ale to nesnižuje výkonnostní vzestup našich dětí, neboť více jak polovina z nich může v kategorii starších žáků hrát i další 3-4 roky, tedy jsou stále věkem v kategorii mladších žáků!

Děti se totiž naučily poradit si s vyšším soupeřem, pochopily, co je to zodpovědně bránit jen a jen svého hráče, ale zároveň v případě potřeby vypomoct spoluhráči. Pokud je v útoku soupeř bránil těsnou obranou, tak dokázaly využít pozice asistenta a utéct na dvojtakt. Na druhou stranu, pokud si soupeř poodstoupil, tak celkem slušně zakončovaly střelbou z 3-5 metrů. Chyby soupeře na doskoku trestaly nekompromisně střelami přímo zpod koše. Řadu košů děti dosáhly i ziskem míče při výjezdech soupeře. Hra dětí byla nesobecká se snahou najít lépe postaveného spoluhráče, který mohl zakončit. Myslím, že dokladem dobré úrovně techniky našich dětí je i proměněných 5 penalt z šesti možných, a to se na penalty vystřídali tři různí hráči.

Musím zvláště dodat a upozornit na fakt, že někteří z hráčů zaznamenali v tomto kole i své premiérové koše v lize starších žáků a nejednalo se o ojedinělé zásahy - Míša Marek (hned 10 košů!), Peťa Galíček (3), Pavča Křížková (4), Láďa Hrobár (3). Ale co je nejdůležitější – všechny hra ohromě bavila a všichni si svá vítězství řádně užili!

Cesta zpět byla veselá, ač byli všichni unavení. Jediným naším cílem bylo stihnout druhé domácí extraligové utkání našeho dospělého A-týmu a povzbudit je v jejich boji proti toho dne našemu tradičnímu soupeři – proti Havířovu. Děti se při zápase ozdobily nafukovacími gumovými hady v barvách našeho klubu a každý z nich si na tuto ozdobu napsal jméno a číslo svého oblíbeného hráče A-týmu. Odměnou jim bylo společné pozápasové vítězné foto s hráči seniorského A-týmu Prostějova. Kéž by takových bodově a výsledkově úspěšných dnů bylo pro prostějovský korfbal v budoucnu co nejvíce!

PARÁDA!

všichni z toho máme velkou radost

...a to vaše fandění bylo samozřejmě taky super

Jana Uherková – Ne, 25/10/2009 – 18:27

Velká gratulace, je vidět,

Velká gratulace, je vidět, že jste udělali řádný krok kupředu. A díky moc za vaši podporu v druhém utkání áčka proti Havířovu!

Miňa

Jan Mynařík – Ne, 25/10/2009 – 19:58

Taky se připojuju ke

Taky se připojuju ke gratulaci, je radost číst, že jste dosáhli tak hezkých výsledků, a dvojnásob proto, že jste dle slov Davu hráli nesobecky a kolektivně. Přeju vám ještě hodně takových zápasů! A musím poděkovat za to, jak skvěle jste fandili v druhém zápasu Áčka s Havířovem. Krásnou třešničkou na dortu byly pak vaši skvělí a pečlivě vyhotoveni balonkoví maskoti se jmény hráčů - upřímně před vámi smekám!

Zdeněk Uherka – Ne, 25/10/2009 – 20:26

I já se připojuji k

I já se připojuji k všeobecnému nadšení a gratulacím a ještě teď cítím naraženou čelist, jak mi padla, když jsem se dozvěděla o drtivém nástupu naších mladých ve všech jejich zápasech ;-)

Jana m.

Maskoti byli skvělý nápad a bonznu, že jejich iniciátory a hlavními tvůrci jsou naši šikovní dorostenci :-)

XiaoXin (bez ověření) – Ne, 25/10/2009 – 22:46

Taková likvidace soupeřů

Taková likvidace soupeřů by mě nenapadla ani v nejoptimističtějších představách :). Perfektní je, že jdete rok od roku nahoru, že všichni hráči jsou schopní dát koš, a mě obzvlášť těší, že ti, kteří mají trochu zkušeností z dorostu, to dokážou předvést ve "vlastní" věkové kategorii. Už se nemůžu dočkat, jak budete hrát za 4-5 let v dorostech :)

Martin Uherka – Po, 26/10/2009 – 10:17

Je tedy fakt, že ti, co

Je tedy fakt, že ti, co trénují i v úterý s dorostenci a hrají za dorost, tak jsou pak tahouny ve starších žácích - je to moc pěkně vidět. A já tedy zase doufám, že ti, co hrají už za starší žáky, tak budou tahouny v mladších žácích:-)

David Konečný – Po, 26/10/2009 – 13:20
i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i